Ruská armáda na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

USA chcú zastaviť každú vojenskú dodávku. Rozšírili sankcie proti Rusku, postihnú jeho aktivity v Ázii

12.06.2024, 18:09
Autor:
ČTKČTK

Nové sankcie majú podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej zasiahnuť zvyšné cesty, ktorými Rusko získava v zahraničí zariadenia a súčiastky potrebné pre vojnu na Ukrajine.

Spojené štáty rozšírili sankcie proti Rusku. Obmedzenia majú postihnúť predovšetkým ruské aktivity v Ázii a subjekty, ktoré podľa Washingtonu pomáhajú Rusku s jeho vojnou proti Ukrajine. Celkovo ide o približne 300 ľudí a právnických osôb, uviedlo americké ministerstvo financií. Sankcie USA zaviedli aj na moskovskú burzu a ďalšie významné finančné inštitúcie.

Nové sankcie majú podľa americkej ministerky financií Janet Yellenovej zasiahnuť zvyšné cesty, ktorými Rusko získava v zahraničí zariadenia a súčiastky potrebné pre vojnu na Ukrajine.

Výroba dronov

Ministerstvo spomína napríklad materiály a súčiastky pre výrobu bezpilotných prostriedkov, pre programy biologických a chemických zbraní a pre strojárstvo či polovodičov.

Nové sankcie majú podľa agentúry AP krajiny, ako sú Čína, Spojené arabské emiráty alebo Turecko, odradiť od toho, aby Moskve pomáhali v nákupe kľúčových západných technológií.

image

India hľadá výhodnú ropu. Plánuje dohody o dovoze s viacerými štátmi, vrátane Ruska

Sankcie sa tiež zameriavajú na ruské aktivity v Ázii. Na sankčnom zozname sa nanovo ocitli napríklad pobočky ruských bánk VTB a Sberbank v Číne, v Indii či v Hongkongu, píše agentúra Reuters.

Nové sankcie

Americké ministerstvo financií tiež oznámilo, že cieľom nových sankcií je "architektúra ruského finančného systému", ktorú podľa neho ruské úrady "preorientovali na uľahčenie investícií do (ruského) vojenského priemyslu a na nákup tovaru potrebného pre ďalšiu agresiu proti Ukrajine". Na sankčnom zozname sa tak ocitla napríklad moskovská burza či poisťovňa Sogaz.

"Navyšujeme riziká pre finančné inštitúcie, ktoré obchodujú s ruskou vojnovou ekonomikou, odstraňujeme spôsoby ako obchádzať sankcie a znižujeme schopnosť Ruska mať prospech z prístupu k zahraničným technológiám, vybaveniu, softvéru a IT službám," uviedla ďalej Jellenová.

image

Ruská vojnová ekonomika: nová realita financovaná vývozom komodít (veľká analýza)

Od začiatku ruskej agresie proti Ukrajine zaviedli Spojené štáty sankcie týkajúce sa viac ako 4000 ľudí a právnických osôb v Rusku, píše agentúra AP.

Cieľom je zablokovať, či aspoň obmedziť, schopnosť Ruska obstarávať si v zahraničí kapitál, tovar a služby využiteľné vo vojne na Ukrajine. Sankcie zavedené v uplynulých mesiacoch sa zameriavajú predovšetkým na spôsoby, ktorými sa Rusko snaží reštrikcie obchádzať. Protiruské sankcie zaviedli kvôli vojne na Ukrajine tiež Británia či Európska únia.

01 - Modified: 2024-06-12 06:09:00 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty plánujú na summite G7 ohlásiť, ako využijú výnosy zo zmrazených ruských aktív 02 - Modified: 2024-06-11 14:32:53 - Feat.: 1 - Title: India hľadá výhodnú ropu. Plánuje dohody o dovoze s viacerými štátmi, vrátane Ruska 03 - Modified: 2024-06-10 15:00:19 - Feat.: 1 - Title: Ruský tanker v tichosti preložil ropu na inú loď, aby obišiel sankcie. Moskva podkopáva autoritu USA
01 - Modified: 2024-06-27 18:37:26 - Feat.: - Title: Američania preferujú Trumpa. Vek u neho problém nie je, vidia v ňom svoje záujmy 02 - Modified: 2024-06-27 16:33:28 - Feat.: - Title: Novinári v USA žiadajú, aby vláda uznala Kurmaševovú za neoprávnene zadržiavanú. Skončila v ruskej väzbe 03 - Modified: 2024-06-27 16:17:46 - Feat.: - Title: Rusko nedokáže uskutočniť na bojisku veľký prielom, Kyjev spôsobuje Moskve ťažké straty, tvrdí Stoltenberg 04 - Modified: 2024-06-27 14:47:05 - Feat.: - Title: Posádku Medzinárodnej vesmírnej stanice nakrátko evakuovali, v jej blízkosti sa rozpadol ruský satelit 05 - Modified: 2024-06-27 13:10:59 - Feat.: - Title: Americké úrady prijímajú opatrenia voči Boeingu za zdieľanie informácií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. jún 2024 21:23