Japonský podnikateľ Jusaku Maezawa. FOTO: Reuters
StoryEditor

Japonský podnikateľ Maezawa zrušil projekt turistického letu okolo Mesiaca

01.06.2024, 10:02
Autor:
TASRTASR

Prvý turistický let okolo Mesiaca v spolupráci so spoločnosťou SpaceX malo s Jusaku Maezawom absolvovať osem celebrít.

Japonský podnikateľ Jusaku Maezawa zrušil misiu dearMoon, v rámci ktorej mal s celebritami absolvovať prvý turistický let okolo Mesiaca. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním na sobotné vyhlásenie organizátorov misie.

Okružný let okolo Mesiaca sa mal pôvodne uskutočniť do konca minulého roka, stanovený cieľ sa však stal "neuskutočniteľným", uviedla misia v stanovisku na svojej webovej stránke.

"Bez jasného časového harmonogramu v blízkej budúcnosti urobil Maezawa s ťažkým srdcom nevyhnutné rozhodnutie o zrušení projektu," oznámila.

"Všetkým, ktorí sa na tento projekt tešili a podporovali ho, sa za tento výsledok úprimne ospravedlňujeme," dodali organizátori. Ďalšie podrobnosti o príčine zrušenia projektu neuviedli.

Prvý turistický let okolo Mesiaca v spolupráci so spoločnosťou SpaceX malo s Maezawom absolvovať osem celebrít – americký youtuber Tim Dodd, DJ Steve Aoki, filmár Brendan Hall, juhokórejský hudobník TOP, britský fotograf Karim Iliya, írska fotografka Rhiannon Adamová, indický herec Dev Džoši a umelec Yemi A.D z Česka. Japonský podnikateľ si ich vybral z milióna uchádzačov.

Sám Maezawa už vo vesmíre bol. V roku 2021 strávil 12 dní na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), čím sa stal prvým vesmírnym turistom, ktorý cestoval na ISS za viac ako desať rokov.

01 - Modified: 2024-06-03 12:00:00 - Feat.: - Title: Mladý Čech k Mesiacu nepoletí. Japonský miliardár Maezawa zrušil jedinečnú vesmírnu misiu, toto je dôvod 02 - Modified: 2020-01-09 07:23:55 - Feat.: - Title: Miliardár sa rozhodol, že vyskúša sociálny experiment: Ľuďom rozdá miliardu jenov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 13:09