Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Putin dal pokyn vláde. Chce bohatým Rusom a firmám zvýšiť dane

01.04.2024, 22:09
Autor:
ČTKČTK

O plánoch zvýšiť dane, a to aj z príjmov fyzických osôb, Vladimir Putin informoval vo svojom posolstve prednesenom na konci februára.

Ruský prezident Vladimir Putin nariadil úradníkom a zákonodarcom urýchlene sa venovať zvýšeniu daní bohatým ľuďom a prosperujúcim firmám, aby naplnil štátny rozpočet, ktorý tento rok minie každý tretí rubeľ na armádu a výrobu zbraní.

Putinov pokyn

Putin dal vláde a snemovni pokyn vykonať do 31. júla zmeny daňových zákonov, aby sa dosiahlo "spravodlivé rozdelenie daňovej záťaže so zreteľom na výšku príjmov daňovníkov", uviedol dnes portál The Moscow Times s odvolaním sa na prehľad príkazov hlavy štátu, zverejnený Kremľom.

O plánoch zvýšiť dane, a to aj z príjmov fyzických osôb, Putin informoval vo svojom posolstve prednesenom na konci februára. V následných pokynoch neuviedol konkrétne čísla, ale požadoval, aby daňové sadzby boli zafixované do roku 2030 "s cieľom zabezpečiť stabilné a predvídateľné podmienky pre plnenie dlhodobých investičných projektov". Nariadil tiež úradníkom, aby zabránili daňovým únikom či podhodnoteniu daňových platieb, uviedol portál.

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, podľa portálu už rokovali s vládnymi úradníkmi, či sa má zvýšenie daní dotknúť Rusov s ročným príjmom najmenej päť miliónov rubľov, alebo širšieho okruhu obyvateľov s ročným príjmom najmenej jeden milión rubľov.

Ak bude zvýšenie sadzby z dane z príjmov fyzických osôb od milióna rubľov, dotkne sa to 15 percent obyvateľov Ruska a ku koncu roka 2025 by sa mohlo týkať rádovo pätiny obyvateľstva, odhadujú ekonómovia.

Putin už v roku 2020 daň z príjmu fyzických osôb zvýšil na 15 percent Rusom s ročným príjmom väčším ako päť miliónov rubľov. Podľa portálu by sa táto sadzba teraz mohla týkať všetkých, ktorí zarobia viac ako milión rubľov. A pre tých, čo zarobia viac ako päť miliónov, má sadzba predstavovať 20 percent.

Okrem dane z príjmu fyzických osôb existuje v Rusku aj osobitná daň z neočakávaného zisku spoločností. Tá bola vlani zavedená ako jednorazová akcia, no podľa zdroja portálu sa výsledok Kremľa natoľko zamával, že sa môže stať stálou daňou.

Štátny rozpočet totiž podľa ministerstva financií získal viac ako 300 miliárd rubľov z dane, ktorú zaplatili firmy, ktorých priemerný zisk z rokov 2021-2022 pred zdanením prevyšoval jednu miliardu rubľov.

Peniaze potrebuje ruský rozpočet, ktorý okrem vojny proti Ukrajine musia zaplatiť aj Putinove predvolebné sľuby v celkovej výške 15 biliónov rubľov, a to v situácii, keď štátne rezervy prudko klesajú.

Fond blahobytu sa zmenšil

Fond národného blahobytu, kde končili zisky z vývozu ropy a plynu, sa počas dvoch rokov vojny proti Ukrajine zmenšil na polovicu: z likvidných aktív vo výške 113,5 miliardy dolárov na začiatku roka 2022 k 1. aprílu 2024 zostalo 55,9 miliardy dolárov.

A to tento rok ministerstvo financií mieni minúť z fondu ďalších 1,3 bilióna rubľov na financovanie schodku štátneho rozpočtu a ministerstvo hospodárskeho rozvoja takmer 900 miliárd rubľov na investície celoštátneho významu.

Štátna tlačová agentúra TASS z výčtu Putinových usmernení dnes zdôraznila, že prezident nariadil vláde, aby do roku 2030, teda do konca nového mandátu hlavy štátu, znížila úroveň chudoby v Rusku pod sedem percent obyvateľov, zabezpečila stabilné zvýšenie pôrodnosti a dosiahla zaradenie Ruska medzi štyri najväčšie ekonomiky sveta podľa parity kúpnej Sila.

Zoznam Putinových príkazov siaha ešte ďalej - až k stopercentnému triedeniu pevných komunálnych odpadov a zákazu vypúšťať nevyčistené splašky do jazera Bajkal, rovnako k roku 2030.

Pri Putinovom nástupe k moci na začiatku tisícročia žilo pod úrovňou chudoby 29 percent Rusov, zatiaľ čo predvlani to bolo 10,5 percenta obyvateľstva, teda 15,3 milióna Rusov, čo predstavovalo rekordne nízke číslo, aj keď Rusko sa mu už raz priblížilo v roku 2012, keď pod prahom chudoby žilo 15,4 milióna Rusov, uviedol portál RBK s odvolaním sa na Štatistický úrad.

Portál zároveň pripomenul predchádzajúci rozvojový cieľ - do roku 2030 znížiť mieru chudoby na 6,5 percenta populácie, teda na polovicu oproti roku 2017.

01 - Modified: 2024-04-12 21:50:56 - Feat.: - Title: Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-12 19:14:12 - Feat.: - Title: "Dodáme iba 20 percent". Rusko vyradilo z prevádzky takmer všetky ukrajinské tepelné elektrárne 03 - Modified: 2024-04-12 18:27:10 - Feat.: - Title: Scholz kritizoval pred gruzínskym premiérom návrh zákona o zahraničných agentoch na "ruský štýl" 04 - Modified: 2024-04-12 18:01:42 - Feat.: - Title: Rusko oznámilo test medzikontinentálnej strely, ktorý bol podľa Moskvy úspešný 05 - Modified: 2024-04-12 17:52:49 - Feat.: - Title: Moskva sa snaží o mier. Oživuje staré riešenie prímeria s Ukrajinou, doplnené o ďalšie požiadavky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
13. apríl 2024 04:27