Majiteľ skupiny Kaprain Karel Pražák. FOTO: Kaprain.cz
StoryEditor

Protimonopolný úrad dal zelenú koncentrácii Kaprain Chemical a mediálnej spoločnosti Mafra

08.02.2024, 16:28
Autor:
TASRTASR

Koncentrácia spoločností podľa protimonopolného úradu nevyvoláva obavy z narušenia hospodárskej súťaže. K rovnakému záveru dospel aj pri posúdení vertikálnych prepojení podnikateľov.

Protimonopolný úrad 25. januára schválil koncentráciu spočívajúcu v získaní priamej výlučnej kontroly podnikateľa Kaprain Chemical Limited (Cyperská republika) nad podnikateľmi Mafra, a.s., Londa, s.r.o., a Synthesia, a.s., ktoré sídlia v Českej republike. Informovala o tom hovorkyňa úradu Adriana Oľšavská s tým, že rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 29. januára.

Sústredil sa najmä na chemický priemysel

Priblížila, že vzhľadom na aktivity podnikateľa Kaprain sa úrad bližšie sústredil na oblasti v chemickom priemysle, v ktorých sa aktivity podnikateľov prekrývajú (horizontálne prekrytie). Protimonopolný úrad podľa nej zhodnotil, že koncentrácia nevyvoláva obavy z narušenia hospodárskej súťaže. K rovnakému záveru dospel aj pri posúdení vertikálnych prepojení podnikateľov.

image

Skupina Kaprain definitívne preberá k 1. februáru vydavateľstvo Mafra

Skupina Kaprain pôsobí v oblasti chemickej výroby, financií, realít, priemyslu a športu. V chemickej oblasti pôsobí prostredníctvom spoločnosti Spolek pro chemickou a hutní výrobu, a.s., (ČR), ostatných spoločností v rámci koncernu Spolchemie (Spolchemie) a spoločnosti Fortischem, a. s., (Fortischem, so sídlom v Novákoch).

Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Mafra, a.s., (ČR) a prostredníctvom nej aj nad ďalšími spoločnosťami, ktoré pôsobia najmä na území Česka a Slovneska v mediálnej oblasti.

Kaprain sa stal vlastníkom Hospodárskych novín

Na Slovensku pôsobí skupina Mafra prostredníctvom jej dcérskej spoločnosti Mafra SK v oblasti printových a internetových médií.  Vydáva napríklad denník Hospodárske noviny, časopisy Evita, Eurotelevízia, Téma, Čarovné Slovensko či Stratégie. Prevádzkuje aj spravodajský portál HNonline.sk.  Medzi slovenskými spoločnosťami skupiny Mafra sú aj bratislavské spoločnosti goticket.sk, s.r.o. v likvidácii, Ticketportal SK, s.r.o., a Ticketmedia, s.r.o.

image

Hospodárske noviny majú nového majiteľa. Vlastníkom Mafry sa stala česká skupina Kaprain

Kaprain Chemical Limited nadobúda priamu výlučnú kontrolu nad spoločnosťami Synthesia, a.s., (Synthesia, ČR), ktorá pôsobí v chemickom priemysle a je jediným akcionárom spoločností Výzkumný ústav organických syntéz, a.s., a Synthesia Polska Sp. z.o.o., (Poľsko).

Oľšavská dodala, že cyperská spoločnosť nadobúda priamu výlučnú kontrolu aj nad spoločnosťou Londa, s.r.o., (ČR) a jej dcérskou spoločnosťou LIN, a.s., (ČR), ktoré pôsobia len v Česku, kde prevádzkujú rádiá Impuls, RockZone 105,9 a Český Impuls. Spoločnosť LIN, a.s., sa zaoberá aj sprostredkovateľskou činnosťou v oblasti predaja rozhlasovej a internetovej reklamy na území Česka.

 

01 - Modified: 2024-01-12 11:00:19 - Feat.: 1 - Title: Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné 02 - Modified: 2023-10-18 14:13:32 - Feat.: 1 - Title: Protimonopolný úrad začal posudzovať prevzatie Mafry a ďalších firiem skupinou Kaprain 03 - Modified: 2023-09-01 12:38:20 - Feat.: 1 - Title: Vydavateľ Hospodárskych novín bude mať nového majiteľa
01 - Modified: 2024-02-01 15:51:40 - Feat.: - Title: Hospodárske noviny majú nového majiteľa. Vlastníkom Mafry sa stala česká skupina Kaprain 02 - Modified: 2024-01-30 18:28:32 - Feat.: - Title: Európske protimonopolné úrady vyšetrujú výrobcov pneumatík pre možný cenový kartel 03 - Modified: 2024-01-12 11:00:19 - Feat.: - Title: Český protimonopolný úrad povolil Kaprainu kúpiť Mafru a Synthesiu, rozhodnutie nie je právoplatné 04 - Modified: 2023-10-31 10:21:39 - Feat.: - Title: V roku 2024 bude na eventoch populárna umelá inteligencia aj cielenie na Gen Z (Anketa Stratégií) 05 - Modified: 2023-10-27 09:04:24 - Feat.: - Title: Live eventy sú dôležité na budovanie brandu aj získavanie nových obchodných partnerstiev (Anketa Stratégií)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. jún 2024 22:39