StoryEditor

Nemci ukázali svoje prvé e-auto (foto)

21.03.2013, 16:15
Model e-up! z radu New Small Family sa bude vyrábať v Bratislave.

Slováci už vedia, ako bude vyzerať prvé elektrické auto európskej jednotky v predaji vozidiel Volkswagen. Reč je o modeli e-up! z radu New Small Family. Ide o vozidlo, ktoré sa bude exkluzívne, po boku luxusných SUV-čiek, vyrábať v Bratislave a ktorého produkcia odštartuje v druhej polovici tohto roka.

„Zatiaľ plánujeme vyrobiť približne 700 kusov. To by malo pokryť potreby všetkých našich predajcov,“ vyhlásil generálny riaditeľ a predseda predstavenstva bratislavské závodu Volkswagen Slovakia Albrecht Reimold.

Vedenie spoločnosti Volkswagen Slovakia- zľava Albrecht Reimold a Wilfried von Rath. HN/P.Mayer

Príde už na jeseň
Prvý muž fabriky zároveň doplnil, že koľko e-up!-ov sa v skutočnosti vyrobí, určí až konkrétny dopyt: „Naša výroba je pružná, nebudeme mať problém sa prispôsobiť prudkému navýšeniu dopytu.“

Čo je New Small Family
- malé rodinné autá Volkswagen up! Seat Mii a Škoda Citigo
- Volkswagen do spustenia ich výroby u nás preinvestoval 300 miliónov eur
- Dali prácu napriamo 1 800 Slovákom
- elektrická verzia modelu Volkswagen up! sa začne vyrábať v druhej polovici tohto roka

Nemecký gigant chce toto auto svetu prvýkrát ukázať až na medzinárodnom autosalóne vo Frankfurte. Spoločnosť cenu nekomentovala, avšak benzínová verzia týchto áut sa u nás už predáva - začína na ôsmich tisícoch eur. Elektrická verzia bude drahšia. „Na trh sa dostane na jeseň tohto roku,“ doplnil Reimold.

Zaujímavý dojazd
Mimochodom, práve bratislavská fabrika bude prvá spomedzi stovky závodov koncernu vo svete, ktorá začne so sériovou produkciou čisto elektrického auta. „Na jeho výrobu budeme musieť vyškoliť približne tri tisícky pracovníkov,“ hovorí člen predstavenstva pre personálnu oblasť Wilfried von Rath.

A čím má táto horúca novinka očariť ľudi? Podľa odbornej verejnosti je to auto - tak ako všetky vozidlá „do zástrčky“ - určené do mesta. „Avšak má zaujímavý dojazd, a to 150 kilometrov,“ konštatovali motoristické médiá po tom, čo Volkswagen prezradil technické detaily auta. Elektromobil váži 1 185 kilogramov a z nuly na stovku dokáže zrýchliť za 14 sekúnd.

01 - Modified: 2004-10-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Milsy bude vyrábať mozzarelu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 13:11