Donald TrumpReuters
StoryEditor

Trump priškrtil slobodný internet. Ohrozí tým malé podniky

26.12.2017, 23:00

Americká Federálna komisia pre spoje predminulý týždeň odhlasovala zrušenie sieťovej neutrality, ktorá zabezpečovala slobodný a otvorený internet. 

Toto rozhodnutie umožní prevádzkovateľom internetu v Spojených štátoch určovať, k akému obsahu sa používatelia dostanú, a môžu vďaka nemu tiež určitý obsah zvýhodňovať. Podľa kritikov to môže mať ďalekosiahle dôsledky. 

Koniec demokracie
„Internet bez sieťovej neutrality už nie je naozaj internet,“ píše sa na stránkach iniciatívy Save the Internet, ktorá proti zrušeniu internetovej neutrality vystupuje. Poskytovatelia internetu donedávna museli podľa princípu sieťové neutrality zabezpečovať prístup ku všetkým webovým stránkam rovnakou rýchlosťou, a žiadna tak nemohla byť znevýhodnená. 

Teraz však budú môcť za poplatok ponúkať rýchlejšie internetové služby alebo prístup na určité stránky. Následky tak v Spojených štátoch môže pocítiť každý používateľ internetu. Podľa kritikov zrušením týchto pravidiel navyše prestane byť internet rovným a demokratickým prostredím. Prevádzkovatelia internetu v Amerike podľa kritikov totiž teraz môžu spomaľovať prístup k obsahu svojich konkurentov alebo blokovať politické názory, s ktorými nesúhlasí. Môžu tiež za poplatok zvýhodňovať niektoré internetové spoločnosti. 

Protestujú aj známe osobnosti
Podľa iniciatívy Save the Internet budú vraj následky devastujúce predovšetkým pre marginalizované skupiny, pre ktoré je slobodný internet prakticky jediným komunikačným kanálom, ohrozí však aj podnikanie. „Vďaka sieťovej neutralite mohli malé podniky a podnikatelia prosperovať online. 

Bez nej budú prevádzkovatelia využívať svoje pozície a zničia spravodlivé a rovnaké podmienky na internete,“ píše na svojich stránkach. Proti zrušeniu protestovali otvoreným listom aj významné osobnosti z oblasti internetu, medzi nimi napríklad aj Tim Berners-Lee, zakladateľ World Wide Web, alebo Steve Wozniak, spoluzakladateľ firmy Apple. 

Aj v Európe
Odporcovia sieťovej neutrality ho však vidia ako zbytočné a zastarané opatrenie, ktoré zväzuje voľnú ruku trhu a obmedzuje technologický pokrok. Zmenu sa dlho snažili presadiť veľké telekomunikačné spoločnosti, podľa ktorých vraj boli pravidlá ťažkopádne a odrádzali od investícií. 

Európska únia prijala pravidlá zabezpečujúce neutralitu v roku 2016 a v reakcii na americké rozhodnutie mnohí predstavitelia európskych štátov sľubujú tento stav zachovať aj naďalej. Niektorí odborníci však tvrdia, že túto zmenu môžu v budúcnosti nepriamo pocítiť aj štáty dvadsaťosmičky a že nová regulácia by sa mohla premietnuť aj do európskych pravidiel. Už teraz má vraj európska regulácia medzery, ktoré umožňujú princípy neutrality porušovať. 

Mobilní operátori tak môžu využívať takzvané nulové hodnotenie, čo v praxi znamená, že neúčtujú dáta mobilného internetu využívané na určité aplikácie alebo služby, čím ich prevádzkovateľa zvýhodňujú.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 09:21