StoryEditor

Linky do Libanonu, Anglicka a Indie

04.06.2003, 00:00

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave bude mať od 15. júna dvakrát týždenne priame letecké spojenie s libanonským hlavným mestom Bejrút. Bude to nová linka súkromnej spoločnosti Air Slovakia BWJ, ktorá sa systematicky venuje leteckému spojeniu Slovenska s Blízkym východom. Z Bejrútu pokračuje lietadlo do hlavného mesta Kuvajtu. Popri preprave cestujúcich medzi Bratislavou a oboma blízkovýchodnými metropolami získal Air Slovakia aj práva na prepravu cestujúcich medzi Bejrútom a Kuvajtom, čo považuje prevádzkový riaditeľ spoločnosti Miloš Vrablica za významný obchodný úspech, pretože letecké úrady chránia linky pre svojich dopravcov a výnimky nie sú časté.
Air Slovakia BWJ po irackej kríze opäť otvoril aj spojenie do izraelského Tel Avivu. Lieta sa každý pondelok a štvrtok, v prípade potreby aj s medzipristátím v Košiciach, o ktoré je záujem predovšetkým medzi izraelskými pacientmi Bardejovských kúpeľov. Každých päť dní lieta medzi Bratislavou a Tel Avivom ešte jeden spoj vyhradený pre izraelských turistov, ktorí prichádzajú na okružné cesty po Slovensku, prípadne spojené aj s výletmi do Viedne či Budapešti. Okrem toho spoločnosť lieta v letnej sezóne dvakrát týždenne do Larnaky na Cypre.
Na všetkých tratiach Air Slovakia BWJ používa 126-miestne lietadlo Boeing 737, v druhej polovici júna však privezie prvé 219-miestne lietadlo Boeing 757 a čoskoro aj ďalšie. Ide o doteraz najväčšie a prvé diaľkové lietadlo, ktoré bude zapísané v slovenskom leteckom registri. Podľa M. Vrablicu to bude začiatok významnej expanzie spoločnosti. Ešte koncom mesiaca otvoria tri týždenné lety do britského Birminghamu, jeden let na londýnske letisko Heathrow a štyri týždenné lety do Amritsaru v severozápadnej Indii. Keďže slovenská klientela je počtom obmedzená, dopravca ráta vo veľkej miere so zahraničnými a s tranzitnými cestujúcimi. Letový poriadok je zostavený tak, aby bola Bratislava prestupným bodom aj pre cestujúcich medzi Veľkou Britániou a Indiou či krajinami Blízkeho východu a opačne. Postupne majú do súčasnej ponuky pribudnúť aj niektoré ďalšie spoje.
Spoločnosť je najstarším slovenským dopravcom, 29. júna oslávi desiate výročie založenia. M. Vrablica predpokladá, že koncom tohto roku privítajú na palube 600-tisíceho cestujúceho.
Air Slovakia BWJ v roku 2002
- 2 lietadlá B-737
- 420 letov pre cestovné kancelárie
- 232 letov na pravidelných linkách do Tel Avivu, Kuvajtu a Larnaky
- 62 852 prepravených cestujúcich
- 10,4 ton prepraveného nákladu
Zdroj: Air Slovakia BWJ, s. r. o.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:23