StoryEditor

Venezuelskí bankári štrajkujú

09.01.2003, 23:00

Bankový sektor vo Venezuele sa včera rozhodol vstúpiť do dvojdňového štrajku, čo vystupňovalo už aj tak napätú situáciu v krajine. Prezident odborového zväzu zamestnancov bánk Fetrabanca José Torres vyzval bankových pracovníkov, aby počas štrajku zabezpečovali iba minimálny chod prevádzok, ako je spracovanie platieb pre záchranné služby. V prevádzke nebudú ani bankomaty. Informovala o tom mediálna spoločnosť BBC.
Súkromné banky, ktoré podporujú generálny štrajk opozície už od začiatku, mali od decembra otvorené denne tri hodiny, aby sa zamedzilo kolapsu finančného systému. V metropole Caracas sa každé ráno vytvárali zástupy ľudí pred ich budovami popísanými nápismi Chcem svoje peniaze! alebo Bankári -- zlodeji!
Oznam o dvojdňovom štrajku spôsobil v stredu pád hodnoty venezuelskej meny bolivar oproti americkému doláru na rekordne nízku úroveň. Dopyt po dolári sa zvýšil kvôli špekuláciám, že Chávezova vláda čeliaca fiškálnej kríze v dôsledku zmenšujúcich sa príjmov z ropy a daní devalvuje bolivar, aby vyrovnala rozpočet. Nervózni vkladatelia chceli svoje doláre nazad, keďže nevedeli, akú hodnotu bude mať bolivar po otvorení bánk budúci týždeň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 03:08