StoryEditor

Palma-Tumys získala pozitívne ratingy

08.12.2002, 23:00

Slovenská ratingová agentúra (SRA), a. s., Piešťany, priradila spoločnosti Palma-Tumys, a. s., Bratislava, ratingové hodnotenie. Ide už v poradí o devätnáste verejné ratingové hodnotenie, takže počtom priradených ratingov si SRA udržiava aj naďalej postavenie lídra na slovenskom trhu. Palma-Tumys získala celkovo tri druhy ratingu, ktoré vyjadrujú jej schopnosť splácať jednotlivé druhy záväzkov -- dlhodobý korunový rating (stabilný výhľad) na úrovni BBB, dlhodobý devízový rating (stabilný výhľad) na úrovni BB a krátkodobý rating na úrovni S2.
Priradené dlhodobé ratingové hodnotenie v kategórii transakcií v slovenských korunách BBB je o dva stupne nižšie ako ratingové hodnotenie štátu (A -- stabilný výhľad). V kategórii transakcií v cudzích menách je hodnotenie BB pod úrovňou rizika Slovenskej republiky (BBB- -- pozitívny výhľad). Krátkodobé ratingové hodnotenie S2 je najlepšie možné krátkodobé ratingové hodnotenie pre subjekty dosahujúce dlhodobé ratingové hodnotenie BBB.
Spoločnosť Palma-Tumys je významným slovenským producentom v oblasti výroby rastlinných olejov a tukov s dominantnou pozíciou na domácom trhu. Patrí k podnikom, kde akcionársku štruktúru tvoria zamestnanci podniku. V zdôvodnení SRA sa uvádza: "Pozitívne vnímame stabilitu v hospodárení a v dosahovanej efektívnosti podnikateľskej činnosti spoločnosti. Kladný výsledok hospodárenia tvorí v priemere 3 % z tržieb, je však ovplyvnený celkovou zadlženosťou spoločnosti, ktorá je dôsledkom nutnosti predfinancúvať poľnohospodárskych pestovateľov základných výrobných surovín, najmä repky olejnej a slnečnice."
Palma-Tumys tento rok úspešne recertifikovala systém manažérstva kvality podľa normy ISO 9001:2000 a v rámci oblasti manažérskych systémov riadenia definuje systém environmentálneho manažérstva a systém riadenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v súlade s požiadavkami normy ISO 14001/OHSAS 18001. Úspechy spoločnosti v oblasti dosahovanej kvality výrobkov boli niekoľkokrát ocenené aj v rámci prestížnej súťaže Slovak Gold.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 10:29