StoryEditor

Kríza v prístavoch ohrozuje aj Áziu

07.10.2002, 00:00

Toyota, Nissan, Sony a ďalšie japonské spoločnosti musia dočasne zastaviť výrobu, prípadne hľadať alternatívne riešenia dovozu svojich produktov do USA, pretože sa stále nepodarilo doriešiť spory medzi Pacifickou námornou asociáciou (PMA) a odborovými zväzmi prístavných robotníkov. Tento spor viedol k uzavretiu 29 prístavov na západnom pobreží USA a týka sa nielen Japonska, ale aj ďalších ázijských krajín. V analýze Morgan Stanley sa poukazuje na skutočnosť, že ak nedôjde k veľmi rýchlej dohode PMA s prístavnými robotníkmi a ak sa opätovne nezačne prevádzka v prístavoch na západnom pobreží, ktorá je zablokovaná už ôsmy deň, hrozí ázijským krajinám návrat do obdobia recesie.
Výrobca spotrebnej elektroniky, japonská spoločnosť Sony, začala časť svojich produktov dodávať do USA letecky. Automobilka Toyota, ktorá posilnila svoje parametre predaja práve zvýšenými dodávkami osobných a úžitkových vozidiel do USA, musela na dva dni zastaviť produkciu vo výrobných halách vo Fermonte v štáte Kalifornia. Nissan zastavil počas uplynulého víkendu výrobu v Tennessee na jeden deň. Všetci výrobcovia automobilov sú veľmi zraniteľní. Ak spor v amerických prístavoch bude trvať ešte dva týždne, bude to mať katastrofálne následky, uvádza sa v analýze UBS Warburg.
K postihnutým spoločnostiam patria aj Mitsubishi a Mitsui, ktoré realizujú 70 až 80 % svojich exportných a importných operácií medzi USA a Japonskom práve prostredníctvom siete prístavov na západnom pobreží.
Ak nebudú v prevádzke dlhšie ako mesiac, dostanú sa východoázijské krajiny do recesie, čo by malo katastrofálne následky aj pre globálnu ekonomiku, tvrdia experti Morgan Stanley.
Vývoz do USA sa totiž podieľa až 10 % na hrubom domácom produkte štátov východnej Ázie, vynímajúc Japonsko, a práve export sa stal hlavným zdrojom ekonomického ozdravenia v celom regióne.
Najväčšia zásielková spoločnosť na svete -- United Parcel Service (UPS) -- vo vyhlásení z konca minulého týždňa uviedla, že zvyšuje počet letov nákladných lietadiel z Ázie do USA, avšak môže prepraviť iba veľmi malú časť nákladu, ktorý sa bežne prepravuje do USA po námorných trasách.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 18:23