StoryEditor

Fúzia CNN a ABC vyvoláva otázniky

11.11.2002, 23:00

Prípadná fúzia televíznej spoločnosti CNN so spravodajskou sieťou ABC by vytvorila v podstate neovládateľnú organizáciu, ktorá nebude schopná dostatočne rýchle reagovať na aktuálne udalosti. Približne takýmto spôsobom komentujú obidve strany zlúčenie CNN a ABC, no napriek tomu budú aj počas tohto týždňa rokovania o fúzii pokračovať.
Kritikov tohto projektu je viac ako ich zástancov. Silnejší tábor tvrdí, že v prípade úspešného dovŕšenia transakcie vznikne nepružný subjekt a poukazujú na to, že v prípade vojnového konfliktu, napríklad v Iraku, si spravodajská televízia jednoducho nemôže dovoliť siahodlhé diskusie podobné tým, ktoré sa odohrávajú, povedzme, na pôde Organizácie Spojených národov.
Zástancovia projektu vychádzajú z toho, že fúzia CNN a ABC prinesie ročné úspory vo výške 100 mil. USD.
Za výhodu označujú aj to, že kombinácia CNN a ABC bude mať podstatne širší spravodajský záber v porovnaní s konkurenčnými televíznymi spoločnosťami, ktoré sú pod narastajúcim tlakom, aby zredukovali svoje rozpočty.
Otvorené však zostávajú veľmi vážne otázky, ktoré zahŕňajú konšteláciu novej vlastníckej štruktúry, vydavateľskú kontrolu, ale napríklad aj to, či sa v prípade fúzie presťahuje "hlavný stan" CNN z Atlanty do New Yorku, kde je sídlo ABC.
CNN, ktorú vlastní AOL Time Warner, viedla už počas minulého roka rozhovory so CBS a s ABC o ich prípadnom spojení. Tieto rokovania však zlyhali. Podobne sa skončili aj pokusy ďalšej televíznej spoločnosti -- NBC.
Ambície CNN o zlúčenie s inou televíznou spoločnosťou nie sú teda čímsi celkom novým, avšak terajšie rokovania sa zdajú byť akútnejšie. CNN totiž počas tohto roka stratila špičkový rating spravodajskej televíznej siete, a to na úkor Fox News, ktorú vlastní Ruppert Murdoch. Navyše časť výkonných predstaviteľov CNN sa netají svojimi obavami v súvislosti s dlhodobejšou budúcnosťou tohto spravodajského televízneho kanála.
ABC, ktorú vlastní Walt Disney, sa takisto pokúša redefinovať úlohu spravodajstva v rámci tejto televíznej spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. september 2024 18:23