StoryEditor

Dve zastarané pece za jednu novú

05.03.2003, 23:00
Akciová spoločnosť Holcim (Slovensko) z Rohožníka vyrobila minulý rok takmer 1,3 mil. ton sivého cementu, čo predstavuje mierne medziročné zvýšenie. Asi 80 % jeho produkcie umiestnila na Slovensku. Export smeroval najmä do Rakúska. Pokiaľ ide o biely cement, ktorý je menej citlivý na dopravné náklady, Holcim vyviezol zhruba 95 % jeho produkcie. Umiestnil ho najmä na trhoch okolitých krajín, ale aj v Nemecku, vo Švajčiarku a na Balkáne. Vlani v Rohožníku vyrobili takmer 125 tis. ton tohto druhu cementu, čo je o takmer 10 % viac ako rok predtým. Informoval o tom predseda predstavenstva spoločnosti Jan Hamr.
Ako dodal, k aktuálnym novinkám patrí avizovaná fúzia Holcimu so svojimi dcérskymi spoločnosťami Holcim betón a BETÓN, ktorú musí oficiálne potvrdiť riadne valné zhromaždenie začiatkom apríla.
MILIARDOVÁ INVESTÍCIA
Minulý rok Holcim investoval do svojich cementární vyše 200 mil. Sk. Už zhruba o mesiac sa majú v Rohožníku začať stavebné práce v rámci rozsiahlej investičnej akcie, ktorej podstatou je výmena dvoch zastaraných rotačných pecí na výrobu sivého cementu za jednu energeticky menej náročnú pec. Nová technológia umožní spaľovať vo väčšom rozsahu aj alternatívne palivá. Realizácia tejto akcie si vyžiada viac ako 2 mld. Sk. Väčšiu časť z nich plánuje Holcim preinvestovať už v tomto roku. Vláda SR odsúhlasila firme štátnu pomoc vo výške 384 mil. Sk formou daňovej úľavy rozloženej na obdobie desiatich rokov. Podľa J. Hamra, výroba na novom zariadení by sa po pravidelnej zimnej odstávke mala začať v 2. štvrťroku 2004.
POZITÍVNE VÝSLEDKY
Podľa neauditovaných výsledkov Holcim vlani dosiahol tržby za predaj vlastných výrobkov 3,175 mil. Sk, kým v roku 2001 to bolo len 2,282 mil. Sk. Pod zvýšenie tržieb sa podpísalo predovšetkým začlenenie závodu na výrobu cementu z jeho dcérskej spoločnosti Stredoslovenská cementáreň Banská Bystrica do Holcimu. Táto zmena sa odrazila v znížení prevádzkových i výrobných nákladov. Spoločnosť dosiahla zisk pred zdanením 451 mil. Sk. Rok predtým to bolo 178 mil. Sk. Na minuloročných výsledkoch spoločnosti sa podľa J. Hamra kladne prejavilo vyše 4-percentné medziročné zvýšenie stavebnej výroby v SR.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 05:23