StoryEditor

Chcú oživiť priemyselný park

26.02.2003, 23:00
Po minuloročnom neúspechu sa mesto Poprad, akciová spoločnosť Tatramat a Zväz priemyselných podnikateľov Slovenska (ZPPS), pokúsia oživiť projekt výstavby priemyselného parku v Poprade-Matejovciach. Jeho hnacím motorom je masívna expanzia firmy Whirlpool, ktorá si vyžaduje prítomnosť čoraz väčšieho počtu subdodávateľov.
Pristúpenie k projektu schválilo mestské zastupiteľstvo na svojom minulotýždňovom zasadaní. "V najbližších dňoch založíme akciovú spoločnosť Priemyselný park a oživíme našu žiadosť o štátnu podporu," informoval primátor Popradu Anton Danko. Agentúra SARIO vlani žiadosť o pomoc štátu pri výstavbe priemyselného parku v Poprade ohodnotila ako rizikovú. Príčinou boli podľa primátora administratívne nezrovnalosti, ktoré sa im už podarilo odstrániť.
Akcionármi novej spoločnosti, ktorá vybuduje na 21-hektárovej ploche priemyselný park pre firmy kooperujúce so spoločnosťami Tatramat, Scame Tatra a Whirlpool, by mali byť Tatramat (51 %), mesto Poprad (10 %) a ZPPS (39 %). Naposledy uvedený subjekt, ktorého prezidentom je Ivan Čarnogurský, bude mať na starosti všetky práce spojené s prípravou a realizáciou projektu. "V Matejovciach už priemyselný park prakticky existuje niekoľko rokov, treba ho len zoficiálniť," uviedol generálny riaditeľ Tatramatu Ján Miško. Podobný názor má aj primátor A. Danko, ktorý tvrdí, že samospráva takto využije štátne prostriedky na rozšírenie výrobnej základne prosperujúcich firiem, a tým aj na zníženie nezamestnanosti.
O pôsobenie v parku prejavili záujem zatiaľ dvaja investori, reálny je však príchod ďalších 4 až 5 firiem. "Existujú aj potenciálni investori z automobilového priemyslu," spresnil J. Miško. Podľa zainteresovaných strán by náklady na park nemali presiahnuť 100 mil. Sk. Uvažuje sa o vytvorení približne troch tisícok nových pracovných príležitostí, pričom prví producenti by mohli začať vyrábať už v polovici budúceho roka.
Jedným z najväčších lákadiel, ktoré priťahujú nových dodávateľov pod Tatry, je rozrastajúca sa výroba práčok v popradskom závode spoločnosti Whirlpool. Ten plánuje v najbližšom období zvýšiť produkciu až na 2 mil. ročne a preinvestovať viac ako miliardu korún. Do Popradu presúva výroby z dcérskych firiem vo Francúzsku a v Poľsku, čo kladie zvýšené nároky na nové priestory. Whirlpool Slovakia by sa tak v rozpätí troch až piatich rokov mohol stať najväčším producentom automatických práčok v Európe. V dlhodobom horizonte by mohla spoločnosť Priemyselný park zastrešiť všetky produkčné aktivity v Matejovciach vrátane tých, ktoré v súčasnosti rozvíja Whirlpool vo vlastnom areáli.
Spoločnosti Tatramatu Poprad pôsobiace na území budúceho priemyselného parku
Tatramat Quazar, a. s. (100 %)
STD Tatramat, a. s. (40 %)
Scame Tatra, a. s. (43 %)
Zdroj: Tatramat, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 19:28