StoryEditor

RHJ mení ponuku na Opel

11.08.2009, 00:00
Autor:
MHMH

Belgická investičná firma RHJ zlepšuje svoju ponuku na prevzatie nemeckej automobilky Opel, ktorá je dcérou amerického koncernu General Motors. RHJ plánuje predstúpiť pred nemeckú vládu s ponukou skrátenej výšky požadovanej dotácie od štátu z 3,8 miliardy na 3,6 miliardy eur, čo je až o 900 miliónov eur menej ako od vlády žiada kanadsko-rakúsky výrobca autodielcov Magna.

Ten je však pretláčaný samotnou tamojšou vládou, aj kvôli faktu, že Belgičania chcú v rámci prevzatia Opla obmedziť jeho výrobu, znížiť platy zamestnancov a v európskych závodoch prepustiť 9 900 ľudí, z toho 3 900 v Nemecku. RHJ chce do výrobcu investovať jednu miliardu eur s tým, že vyrovnané hospodárenie by mala dosiahnuť už v roku 2011. Koniec koncov aj výška samotnej investície je o polovicu vyššia, akú ponúka Magna.

O osude Opla však stále nie je rozhodnuté, keďže Magnu preferuje Nemecko, RHJ má však podporu General Motors, ktorý v tom vidí skôr strategické plány. Ak by sa totiž Opel dostal do rúk Magny, stal by sa z neho prisilný rival pre General Motors. GM spočiatku bojoval aj proti návrhu Magny zrušiť belgický závod v Antverpách. Flámsky prezident Kris Peeters sa však vyjadril, že v tomto prípade nezáleží na tom, kto Opel získa. V roku 2010 by tento závod zatvorila tak Magna, ako aj RHJ.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:31