StoryEditor

Ryanair od apríla zvyšuje ceny leteniek

21.01.2010, 23:00
Autor:
MHMH

Írska nízkonákladovka Ryanair prekvapila plánom zdvihnúť ceny leteniek v priemere asi o desať percent.

V rozhovore pre denník The Irish Times šéf Ryanairu Michael O´Leary prezradil, že s takýmito krokmi začína od 1. apríla na svojej domovskej základni v Dubline.

Letiská si účtujú viac
Dôvodom je zvyšovanie poplatkov, ktoré od nich vyberá dublinské letisko. "Od konca marca plánuje letisko v Dubline zvýšiť aerolinkám poplatky až o 40 percent," uviedol v rozhovore O´Leary, pričom nevylúčil, že s plánom zvýšenia cien palubných lístkov bude pokračovať aj za hranicami.

Slovenska sa táto zmena týka nepriamo. Hovorkyňa Letiska Bratislava Dana Madunická nám síce potvrdila, že v tomto roku neplánujú žiadnu zmenu poplatkov pre letecké spoločnosti, no marketingová manažérka Ryanairu Henrike Schmidt pre HN uviedla, že zvýšenie sa týka letov do všetkých európskych krajín. "Vyššie ceny budú platiť pre tých, ktorí budú letieť z Dublinu do Bratislavy, opačným smerom to však neplatí," tvrdí Schmidt.

Zdraženie by nemalo byť veľké
Michael O´Leary ako ďalší argument použil aj fakt, že štyri roky išli s cenami nadol, zatiaľ čo jeho konkurenti robili presný opak. "Opätovné zdraženie by nemalo byť veľké v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi," pripomenul O´Leary.

Pravdou však stále zostáva, že za jedlo na palube si pasažieri musia zaplatiť, Ryanair dokonca intenzívne pracuje na spoplatnení toaliet. To by znamenalo, že na palubách lietadiel na trase, ktorá potrvá do jednej hodiny, by namiesto troch toaliet bola iba jedna na mincu. Namiesto nich by pribudlo ďalších šesť sedadiel.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:38