StoryEditor

Z kalov chcú vyrábať elektrinu a teplo

20.07.2007, 00:00

Spoločnosť Kalointergroup chce pri Atómovej elektrárni Mochovce postaviť prevádzku na energetické využitie kalov vznikajúcich v čistiarňach odpadových vôd.
Investor by chcel ročne spracovať približne 14-tisíc ton biologického kalu, ktorý po odstránení vody a ďalších technologických úpravách použije na výrobu elektrickej a tepelnej energie. Zariadenie vyrastie pri Kalnej nad Hronom. Obec využije kaly z vlastnej čistiarne, ale aj z podobných zariadení z celého regiónu vrátane okresného mesta Levice. Projekt, ktorý je momentálne v štádiu predprojektovej prípravy, si vyžiada náklady približne 220 miliónov korún.
Kalointergroup je spoločným cezhraničným podnikom založeným na realizáciu tohto environmentálneho projektu. Okrem miestnej samosprávy z Kalnej nad Hronom združuje rakúsku firmu Kalogeo, levický Zonex a viacero fyzických osôb zo Slovenska a susedného Maďarska. Podľa projektového manažéra Júliusa Ferlika by až 95 percent nákladov tejto ekologickej investície chceli pokryť z grantov zo štrukturálnych fondov EÚ.
Každý obyvateľ Slovenska ročne vyprodukuje desiatky kilogramov biologických odpadov, ktoré končia v čistiarňach odpadových vôd. Po ich spracovaní vzniká v týchto zariadeniach kal, ktorý sa vo väčšine prípadov vyváža na skládky alebo do voľnej prírody. Časť tohto biologického odpadu sa používa aj pri výrobe kompostu, avšak kvôli relatívne vysokému obsahu ťažkých kovov sa od takýchto riešení postupne upúšťa.
"Materiály, ktoré boli pôvodne považované za odpad, sú dnes chápané ako potenciálne zdroje energie," tvrdí Ferlik, podľa ktorého je preto veľmi dôležité použiť vhodnú technológiu, ktorá umožní jednoduché spracovanie kalov a ich čo najefektívnejšie energetické využitie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 09:02