StoryEditor

Rušňovodiči sa zasa búria

07.08.2007, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Odbory nemeckých rušňovodičov sa počas víkendového hlasovania väčšinou hlasov vyslovili za obnovenie štrajku na podporu svojich mzdových požiadaviek. Štrajk by sa mohol začať už zajtra, oznámil to včera prezident odborovej organizácie GDL Manfred Schell.
Rokovania rušňovodičov s vedením nemeckej železničnej spoločnosti Deutsche Bahn minulý mesiac skrachovali pre neústupnosť odborov, ktoré požadujú zvýšenie miezd až o 31 percent.
Za obnovenie protestov sa vyslovilo 95,8 percenta členov GDL, povedal Schell. Ak Deutsche Bahn nepríde s lepšou mzdovou ponukou do dnešného večera, rušňovodiči začnú v stredu štrajkovať. Ich protesty spočiatku zasiahnu iba nákladnú dopravu, no čoskoro by sa štrajk mohol rozšíriť aj do oblasti osobnej prepravy, dodal šéf GDL. Podrobný plán štrajku oznámia neskôr.
Generálny riaditeľ Deutsche Bahn Hartmut Mehdorn však zásadne odmieta dohodu s lepšími podmienkami pre rušňovodičov než pre ostatných zamestnancov. Ich požiadavky označil dokonca za smiešne.
Rušňovodiči štrajkovali za zvýšenie miezd v prvej polovici júla a hlavný nemecký pracovný súd rozhodol, že štrajk je legálny. Deutsche Bahn sa už s dvomi odborovými zväzmi Transnet a GDBA, ktoré zastupujú 134-tisíc ľudí, dohodol na zvýšení miezd o 4,5 percenta. Odbory rušňovodičov GDL však túto dohodu neakceptovali a žiadajú oveľa väčší nárast platov.
Štrajky na železnici v prvej polovici júla opakovane paralyzovali prepravu v Nemecku. Trvali vždy asi štyri hodiny denne a každý deň spoločnosť stáli vyše desať miliónov eur, v prepočte 334,1 milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 05:24