StoryEditor

Veľká Británia ruší vlaky

19.01.2003, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Britský Strategický železničný úrad (SRA) oznámil, že zruší viac ako 100 vlakov denne. Predseda SRA Richard Bowker povedal pre mediálnu spoločnosť BBC, že cieľom tohto kroku je uvoľnenie príliš hustej siete. Cestujúcim síce zaručil, že sa zlepší časová presnosť, no Komisia pre pasažierov v železničnej preprave sa obáva, že mnoho z nich bude aj tak sklamaných.
Vo Veľkej Británii je v súčasnosti o 20 % viac vlakov ako bolo pri privatizácii. Navyše zastarané trate sú chronicky preplnené do takej miery, že jediná porucha môže spôsobiť odstavenie celej trate. Vzhľadom na to sa SRA rozhodol zrušiť niektoré vlaky na najfrekventovanejších trasách. Ako uviedol pre BBC George Muir z Asociácie železničných spoločností, k tomuto kroku musia pristúpiť, pretože preplnenie často spôsobuje nadmerné meškania. R. Bowker dodáva: "Máme preťaženú sieť, ktorá nefunguje správne. Musíme ju preto opraviť, pretože podľa pasažierov je spoľahlivosť kľúčová."
Privatizácia mala presvedčiť železničné spoločnosti, aby cestujúcim poskytovali dodatočné služby. SRA rušenie vysvetľuje tým, že sieť nie je stavaná na dodatočné linky. Najviac trpeli pasažieri spoločnosti Virgin, ktorá síce ponúkla doplnkové služby, no znížila počet vagónov, ktoré tak boli zväčša preplnené. Avšak vyskytli sa aj iné problémy. Vzhľadom na to, že na dodatočné linky sa používali náhradné vagóny, SRA chce uskutočniť obmedzenia hlavne v tejto oblasti. Anthony Smith z Komisie pre pasažierov v železničnej oblasti povedal: "Pasažieri budú sklamaní. Hlavne v tých oblastiach krajiny, kde dôjde k najväčšiemu rušeniu. Myslím si však, že musíme hľadieť do budúcnosti a hľadať možnosti, ako zmeniť poskytované služby." Riaditelia železničných spoločností však sľubujú, že táto stratégia umožní zlepšiť presnosť liniek. Cestujúcim tak zostáva len čakať a pozerať sa.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 12:33