StoryEditor

Philips vráti akcionárom celkovo päť miliárd eur

19.12.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Holandský výrobca elektroniky Philips Electronics vráti akcionárom päť miliárd eur (68,7 miliardy Sk). Koncern informoval, že do dvoch rokov odkúpi vlastné akcie v tejto hodnote, pričom s výkupom začne 2. januára. Philips k novému programu odkúpenia akcií pristúpil po tom, ako dolná komora holandského parlamentu schválila zmenu daňových zákonov, ktorá od začiatku budúceho roku umožní firmám zvýšiť objem peňazí, ktoré môžu minúť na odkúpenie akcií bez zaplatenia dane.
Philips ďalej oznámil, že plán spätného nákupu akcií nasleduje po odkúpení akcií v hodnote 5,2 miliardy eur, s čím firma začala v roku 2005 a po ukončení akvizícií za 6,5 miliardy eur za rovnaké obdobie.
"Philips je na dobrej ceste k splneniu cieľa dosiahnuť efektívnu účtovnú súvahu do konca roku 2009," povedal generálny riaditeľ Gerard Kleisterlee. Spoločnosť reorganizuje svoje obchodné zameranie na spotrebiteľskú elektroniku a zdravotnícke produkty. Vlani firma predala divíziu polovodičov a najnovšie oznámila, že kupuje americkú firmu Visicu, pôsobiacu v oblasti IT služieb a technológií, za 430 miliónov dolárov. To by malo posilniť pozíciu Holanďanov na trhu so zdravotníckymi prístrojmi. Minulý mesiac zasa Philips oznámil plány kúpiť americkú spoločnosť Genlyte za 2,7 miliardy dolárov, čo bude najväčšia akvizícia vo firemnej histórii. Holandská firma je najväčším výrobcom osvetlenia na svete, lídrom na trhu spotrebnej elektroniky v Európe a patrí tiež medzi svetovú trojku vo výrobe zdravotníckych zariadení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 12:33