StoryEditor

Microsoft prehral a musí platiť

18.09.2007, 00:00

Korporácia Microsoft včera prehrala kľúčový spor s Európskou komisiou. Súd prvej inštancie v Luxemburgu zamietol odvolanie spoločnosti a rozhodol, že musí zaplatiť pokutu 497 miliónov eur, čo je takmer 16,8 miliardy korún. Komisia dala Microsoftu pokutu v marci 2004 za zneužívanie dominantného postavenia na trhu.
"Súd súhlasí s názorom komisie, že Microsoft zneužil pozíciu proti konkurencii," hovorí sa vo vyhlásení súdu. Kurz akcií spoločnosti na burze vo Frankfurte okamžite klesol o dve percentá. Poklesom firma otvorila aj obchodovanie na Wall Street a jedna akcia stála 28,67 dolára. Microsoft zatiaľ nepotvrdil, či sa znova odvolá.
"Pre nás ako spoločnosť je mimoriadne dôležité plniť si záväzky v súlade s právom Európskej únie. Podrobne si preštudujeme rozhodnutie súdu a v prípade potreby uskutočníme akékoľvek ďalšie potrebné kroky na zladenie s právom únie," hovorí právny zástupca Microsoftu Brad Smith.

Pokuta sa nemení
Európska komisia pred tri a pol rokom rozhodla, že americká spoločnosť, ktorá v tom čase kontrolovala 95 percent trhu s operačnými systémami pre osobné počítače, svojou obchodnou politikou vytláčala z trhu iných výrobcov audiovizuálneho softvéru. Koncom 90. rokov sa Sun Microsystems sťažoval, že Microsoft mu odmieta zverejniť zdrojový kód Windowsu, ktorý potrebuje na to, aby mohol ponúknuť vlastné produkty pre používateľov tohto operačného systému.
Európska komisia okrem pokuty firme nariadila, aby konkurenčným výrobcom tento zdrojový kód poskytla a umožnila, aby boli kompatibilné s operačným systémom Windows. Ďalej firme určila predávať na trhu Windows aj v alternatívnej verzii -- bez prehrávača Media Player.
Microsoft nesúhlasil a odvolal sa na súd prvej inštancie, aby buď rozhodnutie komisie zrušil, alebo znížil výšku pokuty. Súd však nevyšiel Microsoftu v ústrety ani v jednom bode a potvrdil rozhodnutie komisie tak v otázke odovzdania informácií konkurencii, ako aj v otázke predaja dvoch verzií programu Windows -- teda aj bez multimediálneho prehrávača Media Player.
Ako vyhlásil predseda súdu Bo Vesterdorf, "súd zistil, že komisia nepochybila ani pri stanovení, do akej miery a ako dlho Microsoft poškodzoval konkurenciu na trhu, ani pri určovaní výšky pokuty. Keďže rozhodnutie komisie o tom, že spoločnosť zneužívala svoje dominantné postavenie, bolo podľa súdu správne, nebude meniť ani výšku pokuty."
Microsoft teraz nielenže musí zaplatiť pokutu v stanovenej výške, ale popritom aj 80 percent súdnych trov vynaložených konkurenciou. Tie firmy, ktoré stáli na strane spoločnosti, si trovy budú musieť podľa AP hradiť samy. Jediné, v čom Microsoftu vyhovel, je bod, kde Európska komisia žiadala zriadiť dozorný orgán na monitorovanie firmy, či plní požiadavky Bruselu.

Porážka na hlavu
Firma sa síce ešte stále môže odvolať, a to na najvyššiu možnú inštanciu v únii, ktorou je Európsky súdny dvor v Štrasburgu. Právny zástupca firmy Brad Smith po rozhodnutí súdu oznámil, že firma si ešte musí preštudovať 200-stranový spis a až potom sa rozhodne, či tak urobí. Už pred časom však dal najavo, že Microsoft sa podľa všetkého odvolá aj poslednýkrát.
S takým tvrdým rozsudkom však zrejme tiež nepočítal, keďže medzitým urobil aj viaceré zmierlivé kroky voči konkurencii. Aj s konkurentom Novell, či dokonca so Sun Microsystems, ktorý bol na začiatku celého procesu proti Microsoftu, sa vzťahy nepomerne zlepšili.
"Našou snahou je byť otvorení a transparentní. Zároveň sa snažíme posilniť naše vzťahy v rámci celého odvetvia. Je príznačné, že len minulý týždeň sme oznámili novú dohodu so spoločnosťou Sun Microsystems a týždeň predtým aj novú dohodu so spoločnosťou Novell. Obe tieto firmy stáli pred takmer deviatimi rokmi na opačnej strane sporu," hovorí Smith.
Podľa analytikov a právnikov Microsoft prehral všetko, čo mohol, a tento verdikt bude mať nepríjemné následky pre celú obchodnú stratégiu spoločnosti. "Súd dal komisii za pravdu prakticky vo všetkom," povedal pre New York Times Thomas Vinje z právnickej firmy Clifford Chance, ktorá je súčasťou právneho tímu pracujúceho pre Európsky výbor pre interoperabilné systémy.
Rovnaký názor má aj britský právnik v oblasti konkurencie na trhu Chris Bright. "Pre Microsoft to je mimoriadne ťažká porážka. Nie je pochýb, že komisia bude teraz voči korporácii postupovať ešte tvrdšie než predtým. A navyše, firma bude mať problém s ďalšími inováciami."

Nečakaný verdikt
Niektorých však rozhodnutie súdu prekvapilo. "Je skutočne zaujímavé, že súd súhlasil so všetkým, čo komisia voči Microsoftu stanovila," povedal pre Reuters Michael Reynolds z britskej firmy Allen & Overy. Ako dodal, viacerí analytici očakávali, že komisia v jednom z bodov neuspeje.
Tým mal byť oddelený predaj systému Windows bez prehrávača Media Player. "Teraz bude musieť Microsoft splniť všetky nariadenia komisie, čo doteraz plnil dosť laxne. Čo je však dôležitejšie, princípy komisie sa teraz budú vzťahovať na ktorúkoľvek spoločnosť, ktorá bude dominovať na trhu," dodal Reynolds.
Potvrdila to aj komisárka pre hospodársku súťaž Neelie Kroes. "Microsoft teraz musí splniť všetky záväzky a prestať poškodzovať konkurenčné prostredie v únii. Komisia urobí maximum pre to, aby tak spoločnosť urobila čo najskôr," povedala.

Ohrozené patenty?
Včerajšie rozhodnutie pritom nie je len o Microsofte. Podľa niektorých médií ide o najdôležitejšie rozhodnutie, čo sa týka boja proti dominancii na trhu, v histórii Európskej únie. Európska komisia podľa Bloombergu napríklad momentálne "rieši" za zneužívanie dominancie na trhu aj Qualcomm, Rambus alebo Intel.
Naše spoločnosti s takýmito postupmi nesúhlasia. "Nesúhlasíme s tým, aby komisia takto vstupovala do trhového prostredia a negatívne ovplyvňovala podnikateľské prostredie v EÚ. Namiesto pozitívneho efektu očakávame skôr deformáciu trhu," hovorí Štefan Dobák z IT Asociácie Slovenska. Podľa neho môže protimonopolná politika únie ohroziť európsky trh. "Obchodníci sa logicky vyhýbajú trhom, kde nie sú jasné pravidlá hry," dodáva.

Môžu prísť ďalší
Podporená súdom bude únia navyše tvrdo postupovať proti každej firme, ktorá sa bude snažiť o vytlačenie konkurencie cez tzv. bundling. Predávať svoj operačný systém spolu s prehrávačom už nebudú môcť ani iné spoločnosti. Pritom medzi také patrí napríklad aj Apple. Hrozba pre tieto podniky rastie vďaka rozsudku aj v tom, že mnohé ďalšie poškodené podniky sa budú snažiť využiť súdy v Európskej únii.
"Rozsudok môže vplývať aj na ďalšie spory medzi firmami. Lebo je tu príklad, že viac sa dá dosiahnuť súdnymi žalobami ako vlastnými inováciami. Komisia by mala vplývať napríklad na štandardizáciu systémov vo verejnej správe, a nie takýmto spôsobom regulovať trh," hovorí výkonný riaditeľ Partnerstva pre prosperitu Milan Ištván.
Ako povedal pre CBS prezident Asociácie pre konkurenčné technológie Jonathan Zuck, verdikt súdu môže ohroziť nielen ďalšie firmy v tomto, ale aj v iných sektoroch. "Pre technologický sektor nastáva obdobie temna, najmä čo sa týka ochrany duševného vlastníctva. Tento precedens spôsobí, že akokoľvek úspešná firma nebude mať možnosť ochrániť svoje vynálezy či inovácie," dodal Zuck.
Aj Microsoft v tomto smere argumentoval. Súd jeho obhajobu s ohľadom na inovácie, patenty a výrobné tajomstvá zamietol. Sudcovia vo verdikte oznámili, že "spoločnosť nepreukázala, že by zverejňovanie informácií pre konkurenciu nejako poškodilo jej inovatívne možnosti".

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 22:06