StoryEditor

Automobilky vyrábajú pre policajtov

01.10.2007, 00:00
Slovenskí policajti budú už onedlho jazdiť takmer výlučne na autách vyrobených na Slovensku. V doteraz najväčšej obnove svojho vozidlového parku sa rezort vnútra rozhodol pre žilinský model Kia C'eed a pre Škodu Octavia.

Tá sa síce zatiaľ vyrába iba v Mladej Boleslavi, avšak vedenie koncernu zvažuje rozšírenie jej výroby aj do sesterského závodu Volkswagen v Bratislave. Jedným z dôvodov tohto kroku môže byť i rámcový kontrakt približne za dve miliardy korún, ktorý sa týka dodávky 4-tisíc policajných vozidiel. Túto lukratívnu zákazku si na základe víťazstva vo výberovom konaní medzi seba rozdelia automobilky Škoda a Kia Motors.

Kia už dodáva
Žilinská fabrika už prvých 45 modelov Kia C'eed dodala bratislavských policajtom. Podľa generálneho riaditeľa Kia Motors Sales Slovensko Pavla Šilhu sa do konca tohto roka zaviazali dodať spolu 350 vozidiel. Ďalšie stovky áut si strážcovia zákona prevezmú v priebehu budúceho roka. Šilha potvrdil, že v rámci Európy je to pre juhokórejskú automobilku prvý biznis tohto druhu. Do podobného tendra sa plánujú zapojiť aj v susednom Poľsku.

Škodoviek je málo
Česká automobilka sa napriek úspechu v tendri s dodávkami pre príslušníkov Policajného zboru príliš neponáhľa. Marketingový manažér importérskej firmy Škoda Auto Slovensko Petr Lehký pre HN potvrdil, že zatiaľ neexpedovali ani jedno auto. Či sa na tom niečo zmení do konca tohto roka, zatiaľ nevedel spresniť. Dôvodom vlažného tempa napĺňania tejto štátnej zákazky je najmä mimoriadne vysoký dopyt po vozidlách Škoda, ktorý mladoboleslavská fabrika nedokáže uspokojiť. Viacerí oslovení autodíleri nám potvrdili, že na dodávku niektorých modelov sa čaká aj niekoľko týždňov. Na českom a slovenskom trhu v súčasnosti chýba približne 20-tisíc vozidiel Škoda.

Pomôže slovenská sestra
Škoda plánuje tento akútny stav riešiť najmä rozšírením a modernizáciou svojich terajších závodov vo Vrchlabí a Kvasinách. Pomôcť by mali aj kolegovia zo slovenského Volkswagenu. Hovorca škodovky Evžen Krauskopf ešte koncom minulého týždňa avizoval, že "bratislavský závod je na základe voľných kapacít a previsu personálu schopný v krátkom čase dodatočné vozidlá vyrobiť". Toto tvrdenie však vedenie sesterskej fabriky považuje za predčasné. Podľa Vladimíra Machalíka z komunikačného odboru Volkswagen Slovakia ide len o jednu z možností, o ktorej diskutuje najvyššie vedenie koncernu. Konečné rozhodnutie o budúcnosti ich výrobného portfólia podľa neho padne najskôr v novembri tohto roku.
Tendra na dodávku policajných vozidiel sa zúčastnila aj tretia automobilka pôsobiaca na Slovensku. Podľa Ivany Orviskej zo spoločnosti Peugeot Slovakia však neboli úspešní. Kia a Škoda uspeli aj vďaka výrazným cenovým zvýhodneniam, ktoré štátu ponúkli. Na verzii Škoda Octavia štát môže ušetriť až 236- tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 03:47