StoryEditor

Bekaert si na Slovensku upevňuje postavenie

23.01.2003, 23:00

Novým majoritným akcionárom spoločností Drôtovňa Drôty, a. s., a Drôtovňa Kordy, a. s., oboch so sídlom v Hlohovci, by sa už v najbližšom období mal stať nadnárodný koncern Bekaert, ktorý je svetovým lídrom v oblasti progresívnej transformácie kovov a poťahových technológií. Vedenie koncernu totiž uzavrelo zmluvu o budúcom predaji so spoločnosťami Penta Investments Ltd. a Majetkový Holding, a. s., Bratislava, ktoré doteraz ovládali v oboch hlohoveckých fabrikách po 50 % akcií. Výšku predajnej ceny zmluvné strany zatiaľ nezverejnil. Transakcia ešte podlieha schváleniu Protimonopolného úradu SR.
Drôtovňa Kordy sa špecializuje na výrobu kordov a pneudrôtu pre výrobcov pneumatík. K záveru 1. polroku 2002 dosiahla celkové tržby 700 mil. Sk a zisk v objeme takmer 77 mil. Sk. Drôtovňa Drôty sa zameriava na výrobu oceľových drôtov a výrobkov pre potreby stavebníctva. Jej tržby za 1. polrok 2002 predstavovali viac ako 1,1 mld. Sk a zisk vyše 5 mil. Sk.
Podľa vyjadrenia viceprezidenta spoločnosti Bekaert Willyho Snaeta avizovaná akvizícia hlohoveckých firiem zvýši trhový podiel koncernu a výrazne posilní jeho konkurenčnú pozíciu na rýchlo rastúcom stredoeurópskom trhu. Bekaert pôsobí v SR od apríla minulého roku, keď v Sládkovičove otvoril nový výrobný závod zameraný na produkciu oceľových kordov do pneumatík. V ČR vlastní 100-percentný podiel v spoločnostiach Bekaert ŽDB Bohumín a Bekaert Petrovice -- divízia Wire.
Člen predstavenstva spoločnosti Penta Investment Jozef Špirko považuje kontrakt za výhodný pre obe strany. V prípade, že by transakciu neuskutočnili, bola by najmä Drôtovňa Kordy v priamom konkurenčnom postavení voči závodu Bekaert v Sládkovičove, vzdialenom iba niekoľko desiatok kilometrov od Hlohovca.
Ako uviedol finančný riaditeľ Bekaertu Slovakia, s. r. o., Sládkovičovo, Rastislav Fulier, ich materská spoločnosť má s doterajším pôsobením na slovenskom trhu veľmi dobré skúsenosti. Do konca minulého roka vyrobili 800 ton oceľových kordov, ktoré sa používajú v pneumatikách osobných automobilov. Do konca tohto roku plánujú v štvorzmennej prevádzke vyrobiť 4 000 ton kordov. Vyžiada si to však ďalšie investície do nových technologických zariadení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 12:26