StoryEditor

Kanadskí farmári na pokraji krízy

23.05.2003, 00:00

Kanadskí chovatelia dobytka a spracovatelia hovädzieho mäsa sa dostali na pokraj krízy po tom, ako sa v provincii Alberta na západe krajiny objavil prvý prípad tzv. šialenstva kráv (BSE).
Kanadský mäsovospracujúci priemysel patrí medzi najväčšie na svete a ročne prináša do kanadského rozpočtu niekoľko miliárd dolárov. Ako uviedla britská BBC, najväčším dovozcom hovädzieho z Kanady je jej bezprostredný sused Spojené štáty americké, ktoré však po oznámení o prvom prípade BSE ihneď zaviedli zákaz dovozu tohto druhu mäsa. Rovnako reagovali aj ďalší významní dovozcovia Južná Kórea a Japonsko, pričom Soul zákaz rozšíril aj na všetky mliečne výrobky. Ochranné opatrenia zaviedla aj Austrália, ktorá z Kanady dováža iba chovné zvieratá. Ako oznámila, ďalšie dovozy z Kanady ruší.
Provincia Alberta, kde sa prípad objavil, je najväčšou provinciou v oblasti chovu hovädzieho dobytka so 40-percentným podielom na tomto priemysle. Minulý rok vyviezla Kanada len do USA okolo 1,7 mil. živých zvierat a 373 tis. ton hovädzieho mäsa v celkovej hodnote 2,5 mld. USD. Obchod sa však teraz úplne zastavil a farmári a spracovatelia sa navyše obávajú, že aj samotní Kanaďania môžu prestať konzumovať hovädzie mäso. Prvý prípad BSE sa prejavil aj na akciách sietí rýchleho občerstvenia. Akcie firiem McDonald's, Outback Steakhouse a Ruby Tuesday v utorok zaznamenali pokles v obave, že zákazníci prestanú mať záujem o ich výrobky. Podľa agentúry Reuters sa nervozita objavila aj medzi obchodníkmi na Chicagskej merkantilnej burze. Aj keď sa Kanaďania stále nádejajú, že ide iba o jediný prípad a ďalšie už nebudú, nepríjemnou správou pre nich je, že pri prísnych normách, ktoré v krajine platia, je záhadou, ako zviera k chorobe prišlo.
Vypuknutie BSE vo Veľkej Británii začiatkom 90. rokov a následný zákaz vývozu hovädzieho mäsa mal devastujúce následky pre chov dobytka na ostrovoch a spôsobil nevyčísliteľné škody britskému vidieku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 04:27