StoryEditor

Greenspan proti redukcii daní

02.02.2003, 23:00

Prezident Federálneho rezervného systému USA (Fed) Alan Greenspan považuje ďalšie znižovanie daní pre podporu hospodárskeho rastu za zbytočné. Prezidentom Georgeom W. Bushom plánované redukcie daňového zaťaženia v hodnote približne 675 mld. USD podľa jeho názoru nie sú vhodné ako krátkodobý impulz pre ekonomiku, čo v americkom Senáte vyvolalo dojem, že A. Greenspan jednoznačne podporuje menší podporný balík.
Bez podpory šéfa centrálnej banky tak bude mať G. W. Bush podstatne sťaženú situáciu pri presadzovaní svojich daňových plánov. Ako uviedol denník Frankfurter Allgemeine Zeitung, A. Greenspan pritom sa pred dvomi rokmi postavil za prezidenta, čím mu dopomohol k získaniu väčšiny hlasov v Kongrese pre zníženie daní v objeme zhruba 1,35 bil. USD na obdobie 10 rokov. Nové Bushove daňové plány, najmä zrušenie dane z dividend, však u zákonodarcov narazili na odpor, keďže mnohí nepovažujú tento úmysel za vhodný nástroj na stimulovanie ekonomiky. Navyše rozsah balíka vzhľadom na obrovský deficit rozpočtu označili za priveľký a aj A. Greenspan ešte na jeseň minulého roka varoval pred uvoľnením rozpočtovej disciplíny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:26