StoryEditor

Japonské automobilky v Amerike bodujú

17.08.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Spokojnosť amerických spotrebiteľov s ich autami sa dostala na najvyššiu úroveň v histórii. Domáce automobilky však v hodnotení zväčša zaostávajú za zahraničnými konkurentmi. Najväčšiu spokojnosť vyjadrili spotrebitelia s autami japonskej spoločnosti Toyota Motor.
Podľa prieskumu Michiganskej univerzity index spokojnosti v tomto roku stúpol o 1,3 bodu na 81 bodov najmä vďaka vyššej kvalite produktov aj sprievodných služieb výrobcov. Index je založený na prieskume mienky vyše päťtisíc spotrebiteľov, ktorí odpovedajú na otázky týkajúce sa kvality, služieb a ceny.
S autami Toyoty sú podľa staršieho prieskumu Národnej asociácie obchodníkov s automobilmi (NADA) najspokojnejší aj americkí predajcovia. Navyše sa Toyota v júni dostala v predaji v USA prvýkrát v histórii na druhé miesto pred domácu automobilku Ford Motor.
Japonská automobilka, ktorá si vybudovala svoju pozíciu ponukou bezpečných a spoľahlivých vozidiel za rozumnú cenu, pritom čoraz častejšie musí zvolávať autá na opravy. Minulý mesiac preto sľúbila, že zvýši kvalitu.
Toyota chce v tomto roku zvýšiť celosvetový predaj o deväť percent na 8,85 milióna áut a výrobu o desať percent na 9,06 milióna. Firma by tak čoskoro mohla vystriedať americký koncern General Motors na pozícii najväčšieho výrobcu automobilov na svete.
Japonské automobilky zvyšujú predaj aj výrobu v Spojených štátoch a ďalších kľúčových regiónoch, pretože záujem o ich autá s nízkou spotrebou rastie v dôsledku stúpajúcich cien palív. V uplynulom finančnom roku, ktorý sa skončil v marci, vyrobili japonské automobilky prvýkrát v histórii viac vozidiel v zahraničných továrňach než v domácich.
Americké automobilky teraz, naopak, kvôli konkurencii z Japonska a Južnej Kórey a stúpajúcim nákladom na suroviny, zdravotnú starostlivosť a dôchodky uskutočňujú rozsiahle reštrukturalizácie vrátane prepúšťania a zatvárania tovární.
Napríklad GM v novembri minulého roka oznámil, že v Severnej Amerike v rámci reštrukturalizácie zruší do roku 2008 zhruba tridsaťtisíc pracovných miest, čo zodpovedá takmer desiatim percentám jeho celkovej pracovnej sily.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:28