StoryEditor

Farmári chcú od štátu vyššie priame platby

22.03.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora žiada do návrhu východísk rozpočtu verejnej správy na roky 2007 až 2009 zahrnúť zvýšenie priamych platieb v agrárnom sektore o 30 percent nad rámec príspevku Európskej únie.
Farmári tiež chcú, aby vláda vyčlenila už v tomto roku mimorozpočtové zdroje jeden a pol miliardy korún na posilnenie priamych platieb do úrovne 65 percent prepočítacieho štandardu starých členských štátov únie, tak, ako to urobili v Česku, Maďarsku a Poľsku. Predseda agrokomory Ivan Oravec argumentuje, že v súčasnosti je situácia v odvetví zložitá a v oblasti podpôr zaostáva za tradičnými členmi spoločenstva, ale aj za krajinami Vyšehradskej štvorky.
"Z možných 60 percent dostala vlani poľnohospodárska prvovýroba priame platby iba vo výške 54 percent prepočítacieho štandardu tradičných členských krajín," uviedol Oravec. Podľa jeho informácií medziročný pokles realizačných cien agrárnej produkcie o 1,4 percenta a rast cien vstupov o 2,7 percenta spôsobil stratu v poľnohospodárstve 297 miliónov korún. "V porovnaní s rokom 2004 sa minuloročný hospodársky výsledok prvovýroby zhoršil o 1,8 miliardy," dodal Oravec.
Zaostávanie priamych platieb viedlo podľa neho k zhoršeniu konkurencieschopnosti slovenského agrárneho sektora, čo poznamenalo aj priemerné mesačné mzdy pracovníkov v poľnohospodárstve. V minulom roku farmári zarábali v priemere 13 162 korún mesačne, čo bolo tesne nad tromi štvrtinami celoštátneho priemeru.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 23:38