StoryEditor

Akcionári sa rozhodli pre ozdravenie

25.02.2003, 23:00

Z predbežných výsledkov hospodárenia Závodu Slovenského národného povstania (ZSNP), a. s., Žiar nad Hronom, vyplýva, že podnik zaznamená za minulý rok stratu 1,9 mld. Sk. Podľa manažmentu je to dôsledok jednorazových opatrení, ktoré smerovali k zreálneniu aktív a sprehľadneniu účtovníctva akciovej spoločnosti. Na očakávanej strate sa najviac podieľa oblasť finančného hospodárenia. Bez realizácie uvedených opatrení by bol prevádzkový hospodársky výsledok podniku vyrovnaný. ZSNP vlani dosiahol tržby takmer 4 mld. Sk.

REÁLNE ÚČTOVNÍCTVO

Podľa informácií finančného riaditeľa ZSNP Tibora Brašeňa a jeho avizovaného nástupcu Eduarda Matáka zo spoločnosti Penta Group, ktorý sa ujme funkcie 1. marca, zaúčtovali do straty aj 756 mil. Sk budúcich nákladov na modernizáciu Slovalca, 570 mil. Sk opravných položiek a 300-miliónovú rezervu na likvidáciu ekologických dlhov. Po zreálnení pozitívnej účtovnej hodnoty aktív na trhovú klesla celková bilančná suma z pôvodných 10 mld. na terajších 7,5 mld. Sk. Vlastné imanie ZSNP v súčasnosti predstavuje približne 2 mld. Sk. Účtovné výsledky za tento rok už budú reálne, pričom manažment očakáva vyrovnaný hospodársky výsledok. V súčasnosti evidujú ZSNP vymožiteľné pohľadávky v hodnote približne 200 mil. Sk a nedobytné, na ktoré boli vytvorené aj opravné položky, až vo výške 560 mil. Sk. Záväzky spoločnosti dosahujú 70 mil. Sk.

ODPREDAJ PREVÁDZOK

O novom prístupe k riadeniu rozhodli po vlaňajšej privatizácii podniku jeho noví majoritní vlastníci zo Žiarskej finančnej spoločnosti, ktorá kontroluje 73,86 % ZSNP. V záujme ozdravenia a výrazného zvýšenia výkonnosti firmy začali realizovať Projekt R. Jeho čiastkové podprojekty sa podľa generálneho riaditeľa Jozefa Pittnera už realizujú. Vo finančnej oblasti si reštrikčné opatrenia okrem iného vyžiadajú aj prepustenie približne 400 pracovníkov, ale prejavia sa aj v 70-percentnom znížení odmien členom orgánov spoločnosti. V súčasnosti v podniku pracuje vyše 2 700 ľudí. ZSNP sa v budúcnosti bude orientovať hlavne na produkciu hlinikárskych výrobkov s vyššou pridanou hodnotou pre automobilový priemysel. Prevádzky nesúvisiace s predmetom hlavnej podnikateľskej činnosti, ako je, napríklad, stavebná výroba alebo doprava, ponúknu na predaj.

*** Vo finančnej oblasti si reštrikčné opatrenia vyžiadajú prepustenie približne 400 pracovníkov, ale prejavia sa aj v 70-percentnom znížení odmien členom orgánov spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 19:33