StoryEditor

TeliaSonera ťahá za kratší koniec

27.06.2005, 00:00

Boj o kontrolu nad najväčším tureckým mobilným operátorom Turckell Uletsim Hizmetleri vstúpil do ďalšej etapy, keď ruský holding Alfa Group vyšachoval švédsku spoločnosť TeliaSonera dohodou s veľkým akcionárom Cukurova Holding.
Alfa, ktorá patrí oligarchovi Michailovi Fridmanovi, uviedla, že súhlasila s finančným balíkom v hodnote 3,3 miliardy dolárov pre Cukurova Holding.
Alfa vo vyhlásení pre Istanbulskú burzu cenných papierov oznámila, že Cukurova Holdingu poskytne šesťročný úver 1,7 miliardy dolárov a šesťročné obligácie v hodnote 1,6 miliardy dolárov, konvertibilné za akcie Turkcellu. Podľa denníka Wall Street Journal Europe v prípade výmeny dlhopisov za akcie by Alfa získala približne 13-percentný podiel.
Súčasťou transakcie je aj splatenie dlhov voči tureckému bankovému dozoru vo výške 3,5 miliardy dolárov a voči jednej z najväčších tureckých bánk Yapi Kredi Bank.
Vlastnícke spory okolo Turkcellu sa ťahajú už niekoľko týždňov. Ako informuje denník Financial Times, TeliaSonera, ktorá vlastní 37 percent v Turkcelli, sa v marci dohodla s Cukurova Holdingom o odkúpení jeho 27 percent v Turkcelli za 3,1 miliardy dolárov, čím by získala väčšinu. Vzápätí sa však do veci zaplietla Alfa, ktorá prekonala ponuku TeliaSonery. Švédska spoločnosť v máji oznámila úmysel zažalovať Cukurova Holding na ženevskom arbitrážnom súde.
Táto transakcia by bola pre švédsku firmu výhodná, pretože Turkcell je jedným z najrýchlejšie sa rozvíjajúcich mobilných operátorov vo svete: má viac než 23 miliónov klientov, čo predstavuje 70-percentný podiel na tureckom trhu. Právny spor však zatienil jeho blízku budúcnosť a vyvoláva otázky okolo privatizácie prevádzkovateľa pevných liniek Turk Telekom, v ktorej majú byť ponuky predložené tento týždeň, vlastní aj licenciu pre Ukrajinu.
Alfa Group na čele s Fridmanom si vybudovala reputáciu agresívneho investora. Svedčí o tom aj fakt, že konflikt s TeliaSonerou v Turecku nie je prvý. Protivníci prvýkrát skrížili zbrane kvôli spornému 25-percentnému podielu Alfy v ruskom mobilnom operátorovi MegaFon, v ktorom má TeliaSonera 44 percent. TeliaSonera sa zatiaľ nevyjadrila k tomu, či dohodu medzi Alfou a Cukurova Holding považuje za pokus zabrániť jej kúpiť podiel v Turkcelli. Podľa agentúry Reuters však spoločnosť je rozhodnutá podniknúť všetky nevyhnutné právne roky, aby Cukurova Holding uznal dohodu o predaji 27-percentného podielu v Turkcelli.
Alfa má reputáciu agresívneho investora a bojuje aj s nórskym Telenorom o kontrolu nad druhým najväčším ruským operátorom VimpelCom. Aj v tomto prípade ťahal zahraničný investor za kratší koniec. Akcionári VimpelComu totiž v stredu večer do deväťčlennej dozornej rady zvolili troch kandidátov a k tomu dvoch kandidátov Alfy za nezávislých riaditeľov. Telenor síce tiež získal tri kreslá, no z dvoch kandidátov na nezávislých riaditeľov prešiel voľbami iba jeden.
Spor okolo expanzie na Ukrajinu zostal zatiaľ nevyriešený. Alfa podporuje akvizíciu mobilného operátora Ukraine Radio Systems, ktorý pracuje pod značkou Wellcom. Táto akvizícia však vyžaduje súhlas minimálne ôsmich z deviatich členov rady. Na poslednom zasadnutí však v prospech akvizície hlasovalo iba šesť členov. Jednou z možností pre Alfu by bolo získať podporu mimoriadneho valného zhromaždenia akcionárov, ktoré sa očakáva v priebehu júla, ale ani v prípade súhlasu by podľa platných ruských zákonov nebolo rozhodnutie záväzné, pokiaľ ho absolútnou väčšinou neschváli dozorná rada.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 03:23