StoryEditor

Z manažérov srší optimizmus

29.01.2007, 23:00
Medzi firmami pôsobiacimi na Slovensku sa šíri vlna optimizmu. Štatistický úrad včera oznámil, že indikátor vzrástol v januári oproti decembru o 1,7 na 124,2 bodu, čo je najviac v histórii.

Medzi firmami pôsobiacimi na Slovensku sa šíri vlna optimizmu. Štatistický úrad včera oznámil, že indikátor, ktorý má za cieľ zobrazovať aktuálny stav očakávaní všetkých účastníkov ekonomického prostredia, vzrástol v januári oproti decembru o 1,7 na 124,2 bodu, čo je najviac v histórii.
Medzimesačný rast bol ovplyvnený zlepšením vývoja všetkých vstupujúcich komponentov, s výnimkou stavebníctva, ktoré zaznamenalo pokles. V medziročnom porovnaní sa indikátor ekonomického sentimentu zvýšil o 11,9 bodu a oproti dlhodobému priemeru o 17,5 percentuálneho bodu.
Jednoznačne najružovejšie okuliare majú manažéri v priemyselných firmách. Ich ekonomický sentiment dosiahol najvyššiu hodnotu od začiatku harmonizovaného zisťovania v roku 1993. Priemyselníci sa pritom na výpočte nálady v ekonomike podieľajú najviac, a to až 40 percentami.


Optimizmus najrýchlejšie rastie v maloobchode. V januári v tomto odvetví poskočil o 24,3 percentuálneho bodu. Naopak, klesli očakávania stavebných podnikateľov, a to o štyri percentuálne body.
Manažéri firiem pôsobiacich na Slovensku sa do budúcnosti pozerajú optimistickejšie ako väčšina ich kolegov v iných členských štátov v Európskej únii. Tam koncom minulého roka indikátor ekonomického sentimentu mierne poklesol na 112,9 bodu. V starých členských krajinách, kde sa platilo eurom, dokonca na 110,1 percenta.
Spomedzi veľkých európskych štátov vzrástla dôvera v Poľsku (+4,4), v Španielsku (+3,4) a Taliansku (+0,3); klesla vo Francúzsku (-2,0) a v Nemecku (-0,3). Vo Veľkej Británii zostala nezmenená.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:30