StoryEditor

Päť hviezd v Tibete

26.02.2007, 23:00

Spojenie Číny s odľahlým Tibetom železnicou bolo prvým krokom, ktorý vyvolal kontroverzné reakcie, teraz sa už pre budhistické sväté mesto Lhasa začínajú pripravovať veľkolepé plány na výstavbu 5-hviezdičkových hotelov. Napísal denník Financial Times.
V minulosti tiché miesto, kde sa aj najnáročnejší turisti zastavovali hlavne na meditácie, sa po spojení s čínskym vnútrozemím v júli tohto roka začína rýchlo meniť. Hospodársky rast za minulý rok dosiahol 13,4 percenta, čo je veľa aj v porovnaní s Čínou a počet turistov sa zastavil na čísle 2,4 milióna. To je o 40 percent viac než v roku 2005. V tomto roku by ich počet mal podľa profesora Roberta Barnetta, ktorý sa zaoberá problematikou Tibetu na Columbia University, opäť vzrásť, tentoraz na štyri až päť miliónov. A v roku 2020 by to malo byť 10 miliónov, zatiaľ čo populácia v Tibete sa pohybuje okolo 2,7 milióna.
To využívajú hotelové siete. Jeden z projektov plánuje Starwood Hotels & Resorts Worldwide pod svojou značkou St Regis, ďalší singapurská spoločnosť Banyan Three Holdings. St Regis so 169 izbami vrátane 50 apartmánov by mal stáť okolo 40 miliónov dolárov (1,045 miliardy Sk). Vlastný hotel tu zvažuje aj firma Best Western International.
Na druhej strane, niektoré spoločnosti nevidia v Tibete ešte dostatočne vyzretý trh (napr. Marriott International) a iné nesúhlasia s politikou Číny voči Tibetu. Obávajú sa, že podobne ako železnica, aj hotely povedú k násilnému vysťahovávaniu ľudí a zničeniu vzácnej architektúry. Z týchto dôvodov zatiaľ do Tibetu odmieta ísť InterContinental Hotels.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. júl 2024 03:09