StoryEditor

Plynový kartel opäť ožíva

15.02.2007, 23:00
Ruský prezident Vladimir Putin opäť vyvolal nervozitu na európskom energetickom trhu, keď na návšteve krajín Blízkeho východu opäť potvrdil záujem Ruska o vytvorenie plynárenskej obdoby ropného kartelu OPEC.
V článku je graf

Ruský prezident Vladimir Putin opäť vyvolal nervozitu na európskom energetickom trhu, keď na návšteve krajín Blízkeho východu opäť potvrdil záujem Ruska o vytvorenie plynárenskej obdoby ropného kartelu OPEC. Predstava organizácie určujúcej jednotnú cenu pre plyn vo svete vyvolala v únii negatívne reakcie najmä po už druhom otočení kohútikov na produktovodoch z Ruska. Minulý rok to urobil Gazprom v konflikte s Ukrajinou, tento zasa Rosnefť po konflikte s Bieloruskom. Nové obavy vyvolali nedávne rokovania Gazpromu v Alžírsku, ktoré je možnou alternatívou na dovoz plynu práve voči dodávkam z Ruska. Dodávky z Ruska a Alžírska predstavujú až 35 percent všetkej spotreby plynu v EÚ. Obavy Západu zašli tak ďaleko, že "hrozbou vzniku plynárenského OPEC-u" sa dokonca zaoberal Hospodársky výbor NATO, ktorý pred takýmto zámerom Ruska varoval v dôvernej štúdii pre členov organizácie.
Sporný stúpenec
Putin prvýkrát navrhol organizáciu pre plyn, nazývanú aj OGEC, ešte v roku 2002, v čom ho podporovali viaceré štáty Blízkeho východu. Pre negatívne reakcie a navyše dobré vzťahy s EÚ a USA radšej myšlienku odložil na neskôr. Vysoké ceny a zvýšený dopyt po plyne mu šancu dali práve teraz. "Musíme sa na takúto možnosť pripraviť. Či (kartel) vznikne, to je druhá otázka, ale producenti plynu by mali koordinovať dodávky, aby stabilizovali ceny na trhu," citovala AP jeho slová na tlačovej konferencii tento týždeň v katarskej Dohe. Podporil tak návrh Iránu, ktorého prezident už koncom januára navrhol, aby Irán a Rusko (majú najväčšie rezervy plynu na svete) kartel založili. Ak by sa to podarilo, pre dovozcov ako únia a USA by to znamenalo výrazné zvýšenie cien plynu.
Mnohí Rusi nevidia v takomto karteli veľký problém. Ako povedala riaditeľka Ruského inštitútu pre geopolitický výskum a energetickú bezpečnosť Jelena Teleginová pre agentúru Rosbalt, vytvorenie kartelu je pri globalizácii trhu s plynom "nevyhnutnosťou". Podľa predsedu Výboru Štátnej dumy pre energetiku Valerija Jazeva je zvláštne, že sa kartelu obáva práve únia, ktorá zvažuje vytvorenie centrálneho dohľadu nad energetickými sieťami. "Dá sa povedať, že únia plánuje spotrebiteľský kartel," citovala jeho slová stránka MosNews. Aj podľa ruského analytika Viktora Kremenjuka je kartel dobrá myšlienka, obavu však vyvolávajú možní členovia. "Alžírsko by určite bolo vhodnejším partnerom než Irán."
Plyn nie je ropa
Mnohí analytici však upokojujú, že ani Rusko, ani Irán, ani ďalšie krajiny kartel pre plyn nevytvoria. Bráni im v tom úplne odlišný trh s ropou. Po prvé, tvrdí týždenník Economist, v súčasnosti sa obchoduje s relatívne malým objemom suroviny, väčšina sa predáva na základe dlhoročných kontraktov.
Ďalej, dodávky plynu sú väčšinou regionálne, prakticky len Katar sa môže pochváliť označením globálny zásobovateľ plynom vďaka vysokému vývozu skvapalneného plynu na európske, americké aj ázijské trhy. Po tretie, kartel má logiku, ak ho vytvoria najväčší vývozcovia, no Irán, ktorý má o kartel záujem, medzi nich nepatrí. Po Rusku sú to Kanada, Nórsko, Alžírsko a Holandsko. A že by Kanaďania, Nóri a Holanďania chceli vytvoriť kartel je z ríše snov. S tým nesúhlasí analytik Peter Lavelle. Podľa neho, ak by sa spojili len Rusko, Alžírsko, Katar a Irán, budú kontrolovať produkciu a export na 58 percent. To je dosť na prilákanie ďalších členov. Väčším problémom by skôr bola nevyhnutná dohoda o cenách a objeme produkcie. A čo sa týka produkčnej disciplíny, tak s tou má problém aj OPEC. Okrem toho, dohoda na jednej cene bude najmenej vyhovovať práve Rusku, ktoré plyn pre domácich odberateľov predáva pod cenu. Ostatné členské krajiny by ho mohli nútiť, aby ju obyvateľstvu zvýšil, čo pre Kremeľ bude najmä z politického hľadiska veľmi zložité.

Problémy vzniku OGEC
Obchodovanie
- obchoduje sa s nízkym objemom, väčšina kontraktov sa uzatvára na dlhé roky.
Regionálny charakter - väčšina plynu sa produkuje a predáva v danom regióne. USA dovážajú väčšinu z Kanady, Európa hlavne z Ruska a Severného mora, Ázia z Malajzie a Indonézie.
Vývoz - väčšina súčasných hlavných vývozcov zatiaľ nemá o kartel záujem
Jednotná produkcia - dohoda všetkých členov by bola neistá, problémy s tým má aj OPEC.
Jednotná cena - najmenej by vyhovovala Rusku, ktoré má nízke ceny plynu pre domácich spotrebiteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 11:16