StoryEditor

Čo robiť pri dopravnej nehode

11.11.2004, 23:00

Ak vodič spôsobí dopravnú nehodu, mal by sa v prvom rade presvedčiť, či niekto z účastníkov havárie neutrpel zranenia a v prípade potreby zavolať lekársku pomoc. Bezprostredne po nehode by mal majiteľ havarovaného auta zavolať políciu. Je to dôležité najmä vtedy, ak sa s ostatnými účastníkmi nehody písomne nedohodne, kto je vinníkom havárie. Neodkladne je potrebné polícii nehodu ohlásiť, ak došlo k usmrteniu človeka alebo k jeho zraneniu. Rovnako v prípade, keď na niektorom z havarovaných vozidiel vznikla škoda prevyšujúca desaťnásobok minimálnej mzdy. Ak dopravnú nehodu vyšetrí policajný útvar, mal by si vodič pozorne prečítať protokol. V prípade, že s jeho znením nesúhlasí, je potrebné uviesť pred jeho podpísaním aj pripomienky. Tento dokument slúži ako podklad aj poisťovni pri likvidácii poistnej udalosti.
Motorista, ktorý má uzavreté havarijné poistenie, by mal po havárii zavolať asistenčnú službu poisťovne. Účastníci nehody by mali spoločne vyplniť formulár o škodovej udalosti, ktorý majú z poisťovne. Alternatívou tohto dokladu je písomný záznam z nehody, v ktorom účastník nehody uvedie všetky základné identifikačné údaje o dopravnej nehode, teda dátum, čas a miesto nehody. Do záznamu je nutné uviesť aj údaje o všetkých účastníkoch. S týmito dokladmi sa potom klient obráti na svoju poisťovňu. V prípade, že poistený dopravnú nehodu nezavinil, môže si vybrať, či si bude uplatňovať škodu z vlastného havarijného poistenia alebo z povinného zmluvného poistenia vinníka nehody. Ak sa rozhodne pre havarijné poistenie, poisťovňa si nechá škody preplatiť od poisťovne škodcu. Poistnú udalosť musí klient nahlásiť poisťovni do 15 dní, ak sa stane v zahraničí, tak do mesiaca.

Kedy poisťovňa škody neuhradí:
-- ak ste viedli auto pod vplyvom alkoholu
-- ak je poistka v čase nehody neplatná
-- ak meškáte v čase nehody s platením za poistku
-- ak ste vedeli o technickej chybe auta, ktorá nehodu zapríčinila
-- ak vaše vozidlo šoféroval vodič, ktorý nemá platný vodičský preukaz alebo jeho platnosť je dočasne pozastavená
-- ak ste nehodu spôsobili úmyselne
-- ak ste porušili pravidlá pri ohlasovaní dopravnej nehody

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:14