StoryEditor

Účet v zahraničí stále s devízovým povolením

17.03.2003, 23:00
Slovenský občan ešte stále nemôže mať oficiálne založený účet v zahraničí bez toho, aby o tom nevedela Národná banka Slovenska. Na otvorenie účtu v cudzine totiž potrebuje devízové povolenie. Viac v téme prílohy Osobné financie.
  • Sporiaci účet - alternatíva termínovanému
  • Slovenský občan ešte stále nemôže mať oficiálne založený účet v zahraničí bez toho, aby o tom nevedela Národná banka Slovenska. Na otvorenie účtu v cudzine totiž potrebuje devízové povolenie. Aj keď je kontrola otvorenia účtu vonku pre centrálnu banku dosť obmedzená, pri prípadnom zistení môžu občania (nepodnikatelia) dostať pokutu až 50-tisíc korún. Toto obmedzenie centrálnej banky sa však začiatkom budúceho roka zruší.
    Väčšina ekonómov a ani samotná Národná banka Slovenska nepredpokladajú, že po tomto dátume dôjde k väčšiemu odlevu devíz zo Slovenska. "Tí, čo chceli, alebo potrebovali mať účet v zahraničí otvorený, či už z presvedčenia alebo pre slovenské úrady, mali ho aj doteraz. Väčšina ľudí však nemá prečo previesť svoje peniaze do zahraničia," povedal jeden z analytikov.
    Aj keď sa poplatky v bankách na Slovensku začínajú podobať, napríklad, poplatkom v bankách v Rakúsku, klientom, ktorí majú príjem aj v zahraničí a žijú na Slovensku, by sa aj napriek tomu neoplatilo mať účet len v cudzom štáte. Vedenie zahraničného účtu by sa predražilo najmä pravidelnými platbami na Slovensko. Výber zahraničnou kartou z domáceho bankomatu je drahý. Platba, napríklad, za elektrinu by mohla samotnú sumu zniekoľkonásobiť a trvala by možno aj týždeň. Nezanedbateľným faktorom pre väčšinu bežných ľudí je jazyková bariéra, či cestovné náklady pri prípadnej návšteve banky, keďže väčšina ľudí si aj napriek stále rastúcim možnostiam komunikácie cez internet alebo telefón nedokáže predstaviť správu osobného účtu bez návštevy pobočky.
    Existujú však aj prípady, kedy sa devízové povolenie Národnej banky Slovenska na otvorenie účtu v zahraničí nevyžaduje. Je to, napríklad, v prípade pobytu človeka v zahraničí. Pri letnej brigáde alebo práci, po skončení ktorej by si slovenský občan mal účet v zahraničí zrušiť. Devízové povolenie nie je podľa Národnej banky Slovenska potrebné ani v prípade, ak právny predpis krajiny, v ktorej je účet zriadený, nepovoľuje prevod prostriedkov späť na Slovensko. Devízové obmedzenie sa na vás nevzťahuje ani v prípade, ak už vlastníte v zahraničí nehnuteľnosť a peniaze v zahraničnej banke potrebujete na úhradu poplatkov, daní a ďalších výdavkov spojených so správou a údržbou tejto nehnuteľnosti.
    Povolenie môžu občania a firmy získať na Obchodno-devízovom úseku Národnej banky Slovenska na základe písomnej žiadosti. Ako uviedol hovorca banky Ján Onda, centrálna banka udelí ročne približne 95 devízových povolení na otvorenie účtu v zahraničí. "Ide takmer výlučne o právnické osoby," uviedol.
    Hlavnou úlohou regulácie režimu otvárania účtov v zahraničí bola ochrana devízového hospodárstva. "V súvislosti s negociačnými opatreniami EÚ bola v roku 1995 schválená postupná liberalizácia devízového režimu, v rámci ktorej sa zavedie voľný režim otvárania účtov v zahraničí od 1. januára 2004," povedal Onda.
    Čo chce NBS o vašom učte v zahraničí vedieť
    -- všetky vaše osobné údaje
    -- dátum otvorenia účtu
    -- číslo a druh účtu
    -- účel otvorenia
    -- stav na účte
    -- prírastok za štvrťrok
    -- úbytok za štvrťrok
    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    06. október 2024 12:30