StoryEditor

Záložňa? Okamžitá a veľmi drahá pôžička

17.03.2003, 23:00
Hádam v každej rodine sa nájdu nepoužívané šperky či starožitné kukučkové hodiny po babičke. A v obálke s peniazmi takmer nič. Aj napriek stále prístupnejším podmienkam bánk pri poskytovaní spotrebných úverov, získať úver od banky je pre bežných ľudí stále zložité. A ak ide o požičanie malých súm, absolvovať celý postup v bankách aj zbytočné. Niet sa teda čo diviť, že v slovenských mestách, najmä po revolúcii, ako huby po daždi vyrástli desiatky záložní a za viac ako desať rokov si svoje postavenie aj udržali. Záložne sa riadia heslom: "Čím horšie, tým lepšie." Veď kto už založí šperky keď má prácu, za ktorú má aj slušnú plácu?
Využiť záložňu má však okrem rýchlosti pôžičky aj ďalšie výhody. Ak dlh nesplatíte, nikto od vás peniaze vymáhať, či už fyzicky alebo súdnou cestou, nepríde. Založený tovar vám jednoducho prepadne.
Záložne sa riadia svojimi pravidlami
Nie všetko, čo zákazník prinesie, záložňa aj akceptuje. Aj tu platia určité pravidlá. Každý sa musí preukázať občianskym preukazom. Niektoré záložne žiadajú doklady ku každému tovaru, iné sú v tomto benevolentnejšie. Všetko záleží na majiteľovi. Keďže sa väčšina z nich snaží vyhnúť problémom s kradnutými vecami, majú v záložnej zmluve zakotvené, že veci nepochádzajú z trestnej činnosti a sú majetkom klienta. Záložne fungujú na základe určitého cyklu, po skončení ktorého musí zákazník dlh vyrovnať alebo len zaplatiť úroky. A založená vec na neho bude čakať ďalšie týždne. Cyklus je všade iný a pohybuje sa od štyroch do šiestich týždňov.
V prípade, že klient nemá peniaze, tovar ide do predaja. Samozrejme, že sa záložne snažia na tom zarobiť, preto jeho predajná cena býva neraz aj dvojnásobne vyššia ako suma, ktorú dostal pôvodný majiteľ. Na tento rozdiel si však bývalý majiteľ nemôže nárokovať. Ale takéto prípady nie sú podľa majiteľov záložní príliš časté. Ľudia chcú svoje veci väčšinou naspäť.
Koľko to stojí?
Ako každá služba, ani táto nie je zadarmo. Úročenie je určené na týždeň a úroková sadzba sa pohybuje od dvoch do piatich percent za týždeň, čo závisí od lehoty splatnosti. Úroky sa za každý týždeň zratúvajú. Ak by ste si teda pri štvorpercentnej sadzbe požičali 1 000 korún na celý rok, na úrokoch by ste zaplatili viac ako 2 100 korún. Súčasťou môže byť aj vkladový poplatok. Ten sa pohybuje v rozmedzí niekoľko desiatok korún.
Pri návšteve záložne si treba vždy overiť okrem výšky úroku aj spôsob úročenia. Jednotlivé záložne totiž majú rozličné spôsoby úročenia. Koľko by ste teda zaplatili v jednotlivých týždňoch a koľko celkovo po skončení plánovanej lehoty pri jednotlivých druhoch úročenia? (Pozri tabuľku.) V prvom prípade používa záložňa šesťtýždňový cyklus s klesajúcim úročením po dvoch týždňoch. Sadzba začína na štyroch percentách, v predposlednom a poslednom týždni platí klient dve. Táto možnosť je najvýhodnejšia. Poskytuje najnižšie ceny počas celého obdobia, na konci treba na úrokoch zaplatiť 360 korún.
Druhou možnosťou je štvortýždňový základný cyklus s klesajúcim úročením od piatich do dvoch percent týždenne. Po jeho vyčerpaní treba vyrovnať úroky a začať odznova. Po mesiaci aj pol sa platí na úrokoch 460 korún. Najvýhodnejšie by bolo splatenie po mesiaci, kedy by to spolu s prvou záložňou bola najlacnejšia alternatíva.
Treťou cestou je konštantné týždenné úročenie na úrovni štyroch percent. Takáto záložňa má najnižšie ceny spolu s prvou v prvých dvoch týždňoch, ale po šiestich v nej treba zaplatiť najviac.
Pohľad z druhej strany
Peter vlastní malú záložňu v menšom meste. Podľa neho je postoj ľudí k záložniam rôzny. "Starší skôr nedôverujú, mladší to berú ako niečo normálne," hovorí. Najviac klientov chodí v piatok a pondelok. Víkendy totiž bývajú finančne náročné. Zákazníkov pribúda aj pred sviatkami. Ľudia, ktorí využívajú záložňu, neraz, podľa Petra, vyrozprávajú predavačom svoje príbehy. "A keď sa potom stretneme, uhnú pohľadom," povedal. Veľa z nich je vraj aj špekulantov, ktorí chcú podľa neho hrať "na city".
Medzi tých, ktorí služby záložne už využili patrí aj Marián. "Bola to však krátkodobá záležitosť," hovorí. Fabrika, v ktorej pracuje, nepatrí medzi najhoršie. Každý rok tesne pred Vianocami zvyknú dostať ročné prémie, čakal teda aj tento rok. Ako povedal, chcel vopred kúpiť deťom darčeky, preto si od suseda požičal nejaké peniaze. Ale výplata prémií bola odložená až na január. Preto musel ísť do záložne a založiť retiazku, aby mohol susedovi vrátiť peniaze. "Optimizmus a odklad výplaty ma na úrokoch stáli tristo korún," dodal smutne.
Záložne nie sú produktom deväťdesiatych rokov, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Prvé sa v Európe objavili koncom stredoveku a získali na popularite rozvojom kapitalizmu. U nás mali nedobrovoľnú prestávku od zatiahnutia "železnej opony".
Koľko zaplatíte na úrokoch v záložni pri pôžičke 2 000 korún? (obrázok)
Týždeň 1 2 3 4 5
1. možnosť 4% 4% 3% 3% 2%
úroky (Sk) 80 160 220 280 320
2. možnosť 5% 4% 3% 2% 5%
úroky (Sk) 100 180 240 280 380
3. možnosť 4% 4% 4% 4% 4%
úroky (Sk) 80 160 240 320 400
Kalkulácia nezahrňuje prípadné poplatky
Pozn: Záložne majú rozličné spôsoby úročenia. V prvom prípade je cyklus šesťtýždňový s klesajúcim úročením po dvoch týždňoch. Druhou možnosťou je štvortýždňový základný cyklus s klesajúcim úročením od piatich do dvoch percent týždenne. Po mesiaci aj pol platím na úrokoch 460 korún. Treťou cestou je konštantné týždenné úročenie na úrovni štyroch percent.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. september 2024 19:56