StoryEditor

Nielen vkladná knižka zabezpečí 100 % vkladu

24.06.2003, 00:00

Fakt, že investícia do podielového fondu sa môže časom znížiť, odrádza mnohých potenciálnych investorov. Typický slovenský investor je podľa domácich finančných spoločností skôr konzervatívny a nemá rád riziko. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že väčšinu svojich úspor majú Slováci uloženú v bankách na termínovaných vkladoch a vkladných knižkách. Tieto dva produkty však nie sú jediné, ktoré dokážu zabezpečiť nedotknuteľnosť vloženého vkladu.
Alternatívou "bezpečných" vkladov sú tzv. garantované produkty. Tie sa uzatvárajú na niekoľko rokov. Na európskom trhu je niekoľko typov garantovaných produktov. Podstatou jedných je, že vypisovateľ sa zaviaže, že po skončení lehoty, na ktorú je produkt vedený, vyplatí klientovi minimálne 100 % vkladu. Iný typ obmedzuje, napríklad, výšku straty. Investori v týchto produktoch majú možnosť využívať všetky výhody, ktoré prináša investovanie, napríklad do európskych či amerických akcií a dlhopisov, ale bez podstúpenia obvyklého rizika straty spôsobeného poklesom cien na svetových finančných trhoch. Štruktúrované produkty s kapitálovou garanciou sa v posledných rokoch tešia zvýšenému záujmu investorov v USA a v západnej Európe.
Každá garancia však niečo stojí. Klient ju zaplatí buď vo forme vstupných poplatkov alebo ohraničeným výnosom. Aj napriek tomu, že garantované produkty sú pre neskúsených investorov zaujímavé, na slovenskom trhu ich nie je veľa. Produkty tohto typu ponúka SFM Slovakia v spolupráci s R+V Poisťovňou, ČSOB a donedávna ich mala aj UniBanka. Každá spoločnosť sa zamerala na inú formu garantovania výnosu.
Garant spoločnosti SFM Slovakia je investičné životné poistenie s jednorazovo plateným poistným, ktoré sa uzatvára na lehotu ôsmich rokov. Počas tohto obdobia je poistenec krytý životným poistením na poistnú sumu 50 000 Sk. Okrem toho klienti prostredníctvom tohto produktu investujú do investičného portfólia zloženého z fondov World Investment Opportunities Funds SICAV (WIOF fondy). Klienti majú po uplynutí osemročnej poistnej lehoty garanciu získania 100 % poistnej sumy v eurách zníženej o zriaďovacie náklady a náklady spojené s poistným krytím. V prípade pozitívneho vývoja hodnoty investičného portfólia sa ich príjem zvýši o 60-percentný podiel na zhodnotení investičného portfólia.
Garantované fondy Československej obchodnej banky, tzv. Click fondy, ponúkajú ochranu kapitálu pri splatnosti a výnos. Investori môžu nakupovať podiely týchto fondov za zvýhodnených podmienok počas ich upisovacieho obdobia, v súčasnosti iba za vstupný poplatok vo výške 3 %. Výstup z fondu pred splatnosťou je sankcionovaný poplatkom vo výške 1 %. Pri týchto fondoch banka zaručuje buď minimálny výnos alebo obmedzenú až nulovú stratu. Na druhej strane klientovi pri možnosti nulovej straty obmedzí jeho výnos, ktorý predstavuje v závislosti od fondu od 7,26 p. a. do 13,24 % p. a. v mene fondu. Výnosy fondov závisia od rastu akciových indexov (európskeho Dow Jones Eurostoxx 50, S & P 500, švajčiarskeho SMI alebo Nikkei 225), pričom každý má na zhodnotení inú váhu. Minimálna investícia nie je určená, nakupovať sa dajú však iba celé podiely fondov. Tie v súčasnosti dosahujú sumy približne od 10 000 českých korún, pri euromene treba mať vyše 1 200 eur a pri americkom dolári približne 1 800 USD.
UniBanka mala donedávna vo svojej ponuke Univklad. Vzhľadom na to, že tento produkt už nie je aktívny, predstavitelia banky odmietli k nemu podať bližšie informácie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 11:53