StoryEditor

Poplatky ochudobňujú výnosy fondov

24.02.2003, 23:00

Investovanie do podielových fondov je zaťažené rôznymi poplatkami, ktoré znižujú ich výnosnosť. Rozhodovať sa o type fondu iba podľa výšky poplatkov nie je správne. Je však výhodné vtedy, ak už budúci podielnik má pevne stanovenú investičnú stratégiu a má na výber fondy viacerých správcov.
Vkladanú sumu zníži vstupný poplatok, ktorý pri slovenských fondoch môže podľa zákona predstavovať najviac 5 percent. Pri zahraničných fondoch predstavuje podľa údajov Asociácie správcovských spoločností maximálne 6 percent. Tie sa totiž neriadia slovenským zákonom, ale normami krajiny pôvodu fondu.
Ďalším typom poplatku je výstupný. Neuplatňujú ho však správcovia všetkých fondov, pričom pri slovenských sa odčíta spravidla vtedy, ak sa podielový list vypláca do jedného roka po jeho zakúpení. Spoločnosti tým chcú zabrániť špekulatívnym zámerom klientov.
Tretím typom poplatku je správcovský, a ten je už zapracovaný do metodiky výpočtu hodnoty podielu, teda znižuje priamo jeho výkonnosť. Jeho odčítanie teda klient nevidí. Správcovský poplatok tvorí súčet odmeny správcovi fondu a jeho depozitárovi. Výška správcovského poplatku oberá podielnika o určitý výnos.
Jednotlivé správcovské spoločnosti sa líšia nielen vo výške poplatkov, ale aj vo výkonnosti fondov. Ak je teda výkonnosť fondu v porovnaní s konkurenciou vyššia, podielnik platenie vysokého správcovského poplatku ľutovať nemusí.
Poplatky v slovenských podielových fondoch
poplatok
fond vstupný výstupný správcovský
Peňažné fondy 0 % - 0,5 % 0% 0,95 % -1,3 %
Dlhopisové fondy 1 % - 3,9 % 0 % - 0,8 % 1,09 % - 2,32 %
Akciové fondy 1 % - 4,75 % 0 % - 1 % 1,85 % - 4 %
Zmiešané fondy 1 % - 4,9 % 0 % - 2 % 1,09 % - 2,32 %
Pri ktorých fondoch si účtujú ich správcovia najvyššie poplatky?
Vstupný poplatok Výstupný poplatok Správcovský poplatok
Peňažné fondy IAM KONTO - peňažný - IAM KONTO - peňažný, SPORO Korunový peňažný fond
Dlhopisové fondy AAF - Príjmový dlhopisový Fondy VÚB AM AAF - Príjmový dlhopisový
Akciové fondy Fondy TAM Fondy J&T AM Fondy J&T AM
Zmiešané fondy AAF - Zahraničný rastový Fondy Prvá Penzijná AAF - Zahraničný rastový
Poznámka: zohľadňovali sme len slovenské podielové fondy

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 11:40