StoryEditor

Korunové alebo eurové fondy?

01.12.2005, 23:00

Pri výbere fondu treba brať ohľad aj na menu, ktorú chcete investovať. "Ak sú to napríklad eurá a chcete sa vyhnúť konverzii do inej meny (ktorá nikdy nie je zadarmo), môže to podporiť rozhodnutie vložiť peniaze do eurového fondu," hovorí portfóliový manažér ČSOB Asset Managementu Vladimír Šošovička. Investor by si mal však zvoliť takú referenčnú menu, ktorú bude potrebovať v budúcnosti. Výkonnosť konkrétneho fondu nezávisí len od meny, ale aj od typu aktíva, do ktorého fond investuje, teda či ide napríklad o eurový akciový alebo dlhopisový fond.
Kto disponuje najmä slovenskými korunami, mal by investovať do korunových fondov. "Investícia do korunových aktív je zaujímavá pre investorov, ktorí očakávajú zhodnotenie nad úrovňou krátkodobých termínovaných vkladov v korunách a chcú investovať na jeden až dva roky. Vložiť peniaze do eurových aktív vzhľadom na očakávané zvyšovanie sadzieb v eurozóne odporúčame tým klientom, ktorí chcú investovať dlhodobo, minimálne na tri až päť rokov, keďže zvyšovanie úrokových sadzieb bude stláčať ceny eurových dlhopisov," hovorí člen Predstavenstva VÚB Asset Managementu Gabriel Hinzeller. Úrokový diferenciál medzi korunou a eurom hovorí viac v prospech koruny a posilňovanie koruny oproti euru rovnako negatívne ovplyvňuje korunovú výkonnosť všetkých fondov s referenčnou menou euro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:22