StoryEditor

Čo stojí, keď má kufor nadváhu

17.11.2005, 23:00

Pre vašu peňaženku je najdôležitejšie, aby batožina, ktorú si beriete do lietadla, neprekročila stanovené váhové limity.
Pasažier EasyJet a SkyEurope má nárok na prepravu najviac 20 kilogramov batožiny (neplatí to pre deti do dvoch rokov, ktoré cestujú zadarmo). Do tejto hmotnosti letecké spoločnosti neúčtujú poplatok za batožinu. Za každý ďalší kilogram nadváhy si však Sky Europe vypýta 200 korún. EasyJet účtuje cestujúcim za každý kilogram nadváhy batožiny 7,50 eura (zhruba 290 korún). "Maximálna váha celej batožiny jedného cestujúceho je limitovaná hmotnosťou 50 kilogramov. Hmotnosť jednej batožiny nemôže prekročiť 32 kilogramov," upozorňuje hovorkyňa SkyEurope Elena Konôpková.
Váhové limity
Klasické aerolinky limitujú váhu batožiny podľa triedy, ktorou pasažier letí. Rozdiel je aj v tom, či letíte do niektorých z európskych destinácií alebo za oceán. Na európskych linkách platí takzvaný váhový systém. V Travel triede alebo Economy triede by hmotnosť prepravovanej batožiny nemala presiahnuť 20 kilogramov a v Business triede 30 kilogramov. Pri nadváhe batožiny platia rôzne kritériá, ktoré závisia od trasy letu či kusov a rozmerov batožiny.
Pri ceste do alebo z USA či Kanady sa uplatňuje takzvaný kusový systém. Bezplatná preprava sa vzťahuje na dva kusy batožiny, pričom hmotnosť každej z nich nemôže prekročiť 23 kilogramov. "V prípade, že bude mať jedna z batožín viac ako 23 kilogramov a menej ako 32 kilogramov, cestujúci uhradí jednorazový poplatok 25 dolárov alebo eur za každú takú batožinu," upozorňuje zástupca Lufthansy na Slovensku Bořivoj Trejbal (ak letí Američan do Európy, zaplatí v dolároch, ak Európan do Ameriky, zaplatí v eurách -- pozn. red.). Ak by bola batožina ťažšia ako 32 kg, klientom sa naúčtuje poplatok za nadváhu podľa štandardných IATA podmienok.
Príručná batožina
Cestujúci si môže zobrať so sebou do lietadla aj príručnú batožinu. Nízkonákladoví prepravcovia hovoria o jednej príručnej batožine, jej hmotnosť nelimitujú. "Musí sa však zmestiť do úložných priestorov nad hlavami pasažierov a môže byť taká ťažká, aby ju bolo možné zdvihnúť a umiestniť do úložného priestoru," upozorňuje obchodný riaditeľ EasyJet pre Slovensko Philippe Vignon. Jej rozmery teda nemôžu byť väčšie ako 55 x 40 x 20 centimetrov.
Klasické letecké spoločnosti môžu diferencovať povolené množstvo príručnej batožiny podľa triedy, ktorou pasažier letí. Okrem toho môžu limitovať aj hmotnosť tejto batožiny. "O príručnej batožine platí, že do lietadla je možné zobrať si jeden kus batožiny s hmotnosťou maximálne osem kilogramov a predpísanými rozmermi pre Economy triedu a dva kusy do Business triedy," spresňuje zástupca Lufthansy.
Do príručnej batožiny by si mal cestujúci zbaliť všetky potrebné veci. Lieky, okuliare, ceniny a podobne. Platí totiž, že batožina nemusí odletieť tým istým lietadlom ako cestujúci. V príručnej batožine sa nemôžu nachádzať nožničky či príborové nože, britvy, šípky a iné ostré predmety ani ich napodobeniny (napríklad takéto hračky). Samozrejme, ani akýkoľvek predmet, ktorý by prepravca mohol považovať za zbraň.

Aká môže byť hmotnosť batožiny
Európske linky:
-- Prvá trieda -- 40 kg
-- Business trieda -- 30 kg
-- Turistická trieda -- 20 kg
-- Deti -- 10 kg a jeden skladací kočík
-- "Star Alliance Gold Customers" -- 20 kg navyše limitu
-- 1,5 percenta z ceny jednosmernej letenky na každý kilogram nadváhy

Cesta do USA a Kanady:
-- Bezplatná preprava dvoch kusov batožiny (2 x 32 kg)
-- Súčet všetkých strán batožiny nesmie presiahnuť 158 cm
-- Ak má jedna z batožín viac ako 23 kg a menej ako 32 kg, cestujúci zaplatí jednorazový poplatok 25 EUR/USD za každú takú batožinu

Zdroj: Lufthansa

Čo sa považuje za príručnú batožinu
-- malá dámska kabelka alebo taška
-- kabát alebo deka
-- dáždnik alebo palica
-- mobilný telefón, fotoaparát, videokamera a príslušenstvo k nim
-- materiál na čítanie
-- detské jedlo, nápoje a malé úplne skladacie detské kočíky
-- barly pre invalidných cestujúcich
Pozn.: Detské kočíky väčších rozmerov a invalidné vozíky sa prepravujú bezplatne ako osobitná nezapísaná batožina v nákladnom priestore lietadla.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. september 2024 04:49