StoryEditor

Hypotéky v ďalšom roku trochu zdražejú

01.12.2005, 23:00
Úročenie hypoték sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne mierne zvýši. Nasvedčujú tomu aj očakávania finančných trhov, ktoré počítajú s nárastom úrokových sadzieb centrálnej banky viac než s ich poklesom.

Úročenie hypoték sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne mierne zvýši. Nasvedčujú tomu aj očakávania finančných trhov, ktoré počítajú s nárastom úrokových sadzieb centrálnej banky viac než s ich poklesom. Tieto očakávania už zdvihli úroky na peňažnom trhu, ako aj dlhodobé výnosy z vládnych dlhopisov. "Ide o referenčné sadzby pre bezrizikové investície, ale aj pre nízkorizikové úvery, medzi ktoré patria hypotéky," vysvetľuje analytička VÚB banky Mária Horecká. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k celoplošnému miernemu zvyšovaniu úrokových sadzieb na hypotéky. Od marca, keď sa trh nachádzal na historicky najnižších sadzbách, stúpli sadzby hypoúverov s jednoročnou fixáciou o necelé percento. "Aj keď sa predpokladá mierny nárast úrokov (najmä pri fixácii na jeden rok), pravdepodobne nedosiahne taký nárast ako v priebehu posledného polroka," odhaduje produktový manažér ČSOB pre úvery Daniel Jursa. Dlhšie fixácie by mali ostať bez zmeny, naopak, nastal pri nich mierny pokles rádovo v desatinách percenta.
Fixný alebo variabilný úrok
V ponukách bánk sa okrem variabilnej úrokovej sadzby (neponúkajú ju však všetky banky) objavujú aj fixované sadzby na rozličné obdobia. Fixná sadzba, ktorá je o niečo vyššia ako variabilná, dáva klientovi istotu v podobe výšky splátok na dlhší čas. Platí však za to tým, že splátka je o niečo vyššia ako pri variabilnej sadzbe. Každý klient si teda musí zvážiť, aké sú jeho priority - momentálna výška splátky alebo istota na niekoľko ďalších rokov, aj keď za vyššiu cenu. "Variabilná sadzba bude zrejme vždy o niečo nižšia ako fixná pri nových úveroch. Hrozí však riziko, že pri raste sadzieb na trhu prekročí variabilná sadzba tú, ktorú si klient mohol zafixovať v minulosti," upozorňuje Kotian.
Doteraz bola najpopulárnejšia sadzba s viazanosťou na jeden rok, avšak v susednom Česku sú viac v kurze úroky s dlhšou fixáciou. Tunajšie banky predpokladajú, že aj na Slovensku sa zvýši záujem o dlhšie lehoty fixácií. "Za zváženie stojí čerpať úver s dlhším obdobím fixácie (na tri alebo päť rokov). Zdá sa vhodnou alternatívou k očakávanému miernemu rastu úrokov pri variabilnej alebo krátkej fixácii," hovorí Jursa.
Hypotéka do konca roka?
Najnižšie úrovne úrokov pre hypotéky sa začínajú pri hranici 3,5 až 4,0 percenta ročne. Zvyčajne platia pre ročné fixácie sadzieb. Úrokové sadzby však zrejme nebudú - kvôli vysoko konkurenčnému prostrediu - rásť nijako dramaticky. Kto teda uvažuje o hypotéke, mal by si zvážiť, či sa mu oplatí poponáhľať a zobrať si ju ešte v tomto roku. "Ak by nastal podobný boom hypoték ako v čase, keď sa mala zrušiť štátna prémia, to, čo ľudia dnes možno ušetria vďaka nižším úrokom, zaplatia vo vyššej cene bytu, vyhnanej hore zvýšeným dopytom. Preto si myslím, že by pri rozhodovaní o tom, kedy si zobrať hypotéku, nemala hrať obava z rastúcich úrokov výraznú, alebo dokonca hlavnú úlohu," odporúča hlavný analytik Slovenskej sporiteľne Juraj Kotian.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 06:22