StoryEditor

Prečo ožila kauza predaja akcií VSŽ

14.01.2003, 23:00

Kauza predaja akcií VSŽ je opäť živá. Generálna prokuratúra SR vrátila pred niekoľkými dňami prípad príslušným orgánom na ďalšie došetrenie. Vraj nevyšetrili všetko, čo vyšetriť mohli. Spis si prokuratúra vyžiadala od vyšetrovateľa na preštudovanie necelého pol roka po tom, ako ho v závere augusta 2002 uzavrel s odôvodnením, že podľa príslušného ustanovenia Trestného poriadku prevod akcií VSŽ nie je trestným činom.
Úrad pre finančný trh už vo februári minulého roku naznačil podozrenie, že nejaká osoba alebo skupina osôb mohla vo svoj prospech alebo v prospech iných osôb využiť dôvernú informáciu o spôsobe a termíne uskutočnenia podozrivého obchodu s akciami VSŽ z majetku Transpetrolu. Účastníci trhu, a teda aj potenciálni kupcovia, vedeli iba o tom, že vtedajší minister hospodárstva Ľubomír Harach dva dni pred anonymným obchodom na Burze cenných papierov povedal, že predaj akcií VSŽ z majetku Transpetrolu pozastavil. Úrad však nezistil, že by Ľ. Harach toto vyjadrenie zmenil. Prípadnou dôvernou informáciou mohlo byť to, že sa akcie z portfólia Transpetrolu predsa len budú predávať.
Takmer šesť mesiacov okolo prípadu predaja zhruba 22-percentného balíka akcií VSŽ z majetku Transpetrolu bolo veľké ticho. Pravda, až na malé mediálne výnimky. Medzi nimi komentár HN z 20. decembra minulého roka, v ktorom sme si pripomenuli prvé výročie anonymného obchodu poznačeného tieňom netransparentnosti.
Prečo si teraz, po pol roku, zainteresovaní spomenuli, že treba získať autentické vyjadrenie Ľ. Haracha. Kto si na to spomenul a prečo? Jedným zo zámerov môže byť aj snaha odlákať pozornosť obyvateľstva od znižovania životnej úrovne v čase, keď deregulácie vyberajú z peňaženiek viac než len pár stoviek, o ktorých hovoril podpredseda vlády Ivan Mikloš. (Viac v rubrike Burzové noviny)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:24