StoryEditor

Možnosť vyrátať si svoj dôchodok

23.01.2003, 23:00

Vyššie dôchodky a lepšie zdravotníctvo -- najmä to si sľubujú bežní ľudia od reforiem, ktorých dôsledky bude spoločnosť cítiť celé desaťročia. Práve od naplnenia týchto očakávaní závisí podpora verejnosti a následne aj úspech zmien, ktoré patria medzi najväčšie od roku 1989. Opatrenia prijaté v rámci reforiem dôchodkového systému a zdravotníctva nebudú vždy populárne, ani ich vplyv na zvýšenie dôchodkov a zlepšenie zdravotníckej starostlivosti nemusí byť vždy priamočiary. Verejnosť podporí tieto opatrenia len vtedy, ak o nich bude dostatočne informovaná a bude môcť posúdiť ich priaznivé a nepriaznivé účinky.
Ambíciou projektu Monitoring reforiem 2003 je v prehľadnej a ucelenej forme sprístupniť najdôležitejšie informácie týkajúce sa oboch reforiem. Cieľom je pomôcť širokej i odbornej verejnosti zorientovať sa v toku informácií, ktoré sa objavujú v médiách, ako aj podnietiť diskusiu na otázky, ktoré takéto závažné zmeny prinášajú. Na internetovej stránke http://www.ineko.sk/reformy2003 prinášame podrobný prehľad argumentov hovoriacich v prospech alebo, naopak, proti prijatým a zamýšľaným opatreniam. K tomu je pripojený monitoring najzaujímavejších článkov na dané témy v slovenskej tlači, postupne pribúda aj prehľad dôležitých faktov a legislatívnych opatrení, ktoré opíšu stav a smerovanie zmien v zdravotníctve a v dôchodkovom systéme. Časť o dôchodkovej reforme obsahuje jednoduchú "kalkulačku, pomocou ktorej si môže každý návštevník webovej stránky vypočítať aj približnú výšku dôchodku, na ktorý by mu vznikol nárok po nasporení určitej sumy za určité obdobie. Súčasťou stránky je "elektronická knižnica", kde návštevník nájde odkazy na dôležité štúdie, analýzy, komentáre, ako aj domáce, zahraničné a medzinárodné inštitúcie, ktoré sa reformami zaoberajú. Dôležitou súčasťou projektu je diskusné fórum.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 14:25