StoryEditor

Čína, Fed, Volkswagen. Najhorší kvartál skončil, čo náš ešte čaká? (komentár)

30.09.2015, 14:08
Najhorší štvrťrok pre globálne trhy od roku 2011 sa konečne chýli k svojmu záveru.

Investori či špekulanti toho zažili naozaj dosť. Od prekvapujúcej čínskej devalvácie, cez podivne obhajované rozhodnutie Fedu opäť odložiť zvýšenie úrokových sadzieb až po šokujúcu kauzu "Das Auto, Das Problem".

Koniec sveta

Súhra vyššie uvedených udalostí priniesla nemalé straty a to nielen ostro sledovanému čínskemu akciovému trhu, ktorý za kvartál prišiel o štvrtinu svojej hodnoty. Podobné straty napríklad zaznamenal skôr oslavovaný brazílsky real alebo tiež napríklad ropa. V štvrťročnom mínuse na úrovni prepadu 12-15 percent potom končí celá plejáda aktív od hlavných akciových indexov v západnej Európe či Japonsku po meny ako je napríklad ruský rubeľ či turecká líra.

Nechajme však mizerný tretí štvrťrok stranou a poďme si povedať, či je rozumné očakávať, že posledný kvartál nadviaže na ten predchádzajúci v rovnako pesimistickom duchu. Podľa nášho názoru sa koniec sveta nepribližuje, lebo veríme, že najväčšej ekonomike sveta - teda tej americkej - sa darí veľmi dobre a to by koniec koncov mali potvrdiť aj dôležité dáta z trhu práce zverejnené tento týždeň.

Rovnako ak sa pozrieme na stav konjunktúry v eurozóne, tak nevidíme veľký problém. Čiernu schránkou je potom pre nás ekonomická situácia v Číne, ale tu je pre zvyšok globálnych trhov asi najdôležitejšie a najpozitívnejšie, že čínske vládne autority zrejme nemienia riešiť spomalenie hospodárskeho rastu ďalšou devalváciou juanu.

Užili sme si toho dosť

A tak najväčšie riziká v sebe ukrýva komoditný sektor, ktorého prepadom trpia nielen veľké ekonomiky z emerging markets - predovšetkým Brazília, Rusko a Indonézia. Okrem toho je však potrebné mať sa extrémne na pozore pred prepojenosťou finančného sektora s komoditnými producentmi a obchodníkmi. V tejto súvislosti je potom nepochybne znepokojujúci rast kreditných rizikových marží v USA, ktorý tento problém reflektujú, pričom tlak na túto triedu aktív pred decembrovým zvýšením úrokov zo strany Fedu asi nepoľaví.

Napriek tomu pesimizmu sme si užili v odchádzajúcom kvartáli až dosť, takže ak sa v nasledujúcich dňoch trhy sústredia na prichádzajúce makro dáta a teda onedlho začínajúcu kvartálnu výsledkovú sezónu, môže sa niesť vstup do posledného štvrťroka v pokojnejšom a pozitívnejšom duchu.

Región
Zlotý včera opäť zaostal za zvyškom regiónu, a zatiaľ čo koruna s forintom posilňovali, tak zlotý nepatrne oslabil.

Dnes môže v regióne pútať pozornosť (historicky prvý) predbežný odhad poľskej inflácie za september. Očakávame nepatrne vyššie číslo než trh (-0,6% y / y oproti trhovému odhadu -0,7% y / y), ktoré by však nemalo mať výraznejší vplyv. Prípadnú reakciu by bolo možné čakať skôr pri negatívnom prekvapení, lebo na trhu sa objavujú stávky na znižovanie sadzieb v Poľsku v šesťmesačnom horizonte.

Dlhopisy
Nemeckým dlhopisom včera pomohol výraznejší pokles inflácie. Tá sa v Nemecku po ôsmich mesiacoch dostala opäť do záporu (-0,2% y / y). Nižšie inflačné čísla súčasne prekvapili aj v Španielsku. Dlhopisom hrali ďalej do kariet aj slabšie výkony akciových trhov.

Dnešný prvý odhad inflácie v eurozóne za mesiac september pravdepodobne prinesie pokles na nulu. To by sa malo nemeckým bundom páčiť. Je to ale podľa všetkého posledný pokles inflácie v tomto roku - od mesiaca októbra by postupne mali bázické efekty posúvať infláciu do konca roka smerom nahor.

Komodity
Cena ropy Brent síce včera rástla bezmála o 2 percentá, ale číslo API o amerických zásobách bolo výrazne vyššie, než trh očakáva a cena ropy tak neskoro večer spadla späť pod 48 USD/barel. Oficiálne údaje o amerických zásobách budú zverejnené dnes popoludní.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2024-10-04 12:19:20 - Feat.: - Title: Prehlasovali nás. Únia prijala kladivo na čínske e-autá, odvetný krok zabolí najmä náš Volkswagen a Jaguar 02 - Modified: 2024-10-04 10:09:48 - Feat.: - Title: Čuchajú a známkujú. Aj tak vyzerá kontrola vozidiel špecialistami na pach v bratislavskom Volkswagene (+video) 03 - Modified: 2024-10-01 13:54:29 - Feat.: - Title: Črtá sa skoršie zníženie sadzieb ECB? 04 - Modified: 2024-09-30 19:21:41 - Feat.: - Title: Šéf Fedu signalizoval ďalšie znižovanie úrokových sadzieb 05 - Modified: 2024-09-29 22:00:00 - Feat.: - Title: Bankári sa elegantne vyhýbajú úderom ekonomiky. Tvrdé „k. o.“ im však môže uštedriť rozhodnutie politikov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. október 2024 18:40