StoryEditor

Maďarsko sa vyrovnalo s ruským dlhom

14.01.2003, 23:00

Maďarská republika uzavrie v týchto dňoch trinásť rokov trvajúcu mizériu deblokovania ruského dlhu. Pričinil sa o to počas svojej poslednej decembrovej návštevy Moskvy premiér Péter Medgyessy. Nová vláda sa pod jeho vedením okrem oteplenia maďarsko-ruských vzťahov podujala po predchádzajúcich zlých skúsenostiach na čo najrýchlejšie a najtransparentnejšie ukončenie tohto traumatizujúceho problému. Výsledkom rokovaní je hotovosť 92 mil. USD. Z posledného balíka dlhu vo výške 240 mil. dolárov to predstavuje aj s úrokmi 36 %. Nakrátko tak ostal minister obrany, ktorý by rád videl v armáde ruské transportné lietadlá. Rovnako si na svoje neprišli stavitelia metra, očakávajúci výhodné dodávky techniky či rôzni sprostredkovatelia chtiví deblokačných provízií.
Maďarsko sa podobne ako SR rozhodlo bojovať o svoje pohľadávky umorené v Sovietskom zväze mimo Parížskeho klubu veriteľov. Väčšina dlhu v hodnote 2,3 mld. rubľov vznikla z nezaplateného exportu tamojšieho strojárskeho priemyslu. V roku 1990 sa maďarským vyjednávačom podarilo docieliť ocenenie tohto dlhu sumou 1,7 mld. USD. Podľa Imre Dunaiho, vtedajšieho štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva, ktorý mal toto rokovanie na starosti, to bol neuveriteľne dobrý obchod, aký sa Maďarsku málokedy podarilo uzavrieť. Sovieti chceli pôvodne Maďarom priznať za rubeľ iba 20, maximálne 25 centov s odôvodnením, že by väčšinu tovaru vyvezeného do ich krajiny aj tak nedokázali zhodnotiť inde a v dolároch. Maďarskej strane, ktorú vtedy vo vláde premiéra Németha zastupoval terajší predseda vlády Medgyessy, sa nakoniec podarilo rubeľ premeniť na 72 centov. Samy deblokácie sa začali až o 2 roky neskôr, keď vláda premiéra Antalla súhlasila s tovarovou kompenzáciou. Armáda dostala 28 lietadiel MIG 29, raketové systémy, vozidlá a ďalšiu techniku celkovo v hodnote 1,1 mld. dolárov. Ostatné dodávky smerovali do bezpečnostných zložiek, polície, colnej správy a verejnej dopravy. Z celkového dlhu sa asi 100 mil. USD vyplatilo na províziách sprostredkovateľom, 160 mil. maďarská strana Rusom odpustila pri poslednom rokovaní a 61 miliónov sa kdesi stratilo.
Táto deblokačná história má podobne ako tá slovenská i svoje tienisté stránky. Pre podozrenia z korupcie a klientelizmu sú do nej namočení bývalí štátni úradníci štátu, predovšetkým z kruhov blízkych socialistickej strane MSZP. Známy je prípad spoločnosti X Rt., ktorá na základe tajného rozhodnutia vlády získala za 58 % ceny časť pohľadávok. Neskôr vysvitlo, že vo výbore, ktorý o tom rozhodoval, boli rodinní príslušníci a obchodní partneri majiteľov firmy. Na deblokáciách participovalo asi tucet spriaznených firiem, avšak s jednou chybičkou krásy. Za odpredaj štátnej pohľadávky, spravidla v polovičnej hodnote než bola jej skutočná cena, zabudli v mnohých prípadoch zaplatiť. Zhodou okolností sa tieto obchody odohrávali v čase ruskej hospodárskej krízy v roku 1998, a tak firmy tvrdili, že Rusi tovar nedodali a nemali prečo platiť. Existujú však podozrenia, že spolu s ruskými partnermi tieto peniaze, využijúc chaotickú situáciu, jednoducho ukradli. Nič z týchto sporných obchodov sa dosiaľ nepodarilo vyjasniť, jednoúčelové firmy zmizli i s nastrčenými osobami a Kontrolný úrad vlády spolu s políciou stále bezvýsledne pátrajú po zdefraudovaných dolároch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:22