StoryEditor

Každý má mať svojho Špačka

06.12.2001, 23:00

Český prezident Václav Havel má svojskú rétoriku. Asi aj preto každý jeho prejav číta tím ľudí, ktorí ho upravujú do "politicky korektnejšej" podoby. Havlov hovorca Ladislav Špaček v televíznom rozhovore s moderátorom Markom Ebenom poodhalil rúško tajomstva tejto procedúry. Ako povedal, prezident často píše svoje prejavy cez víkendy, keď má čas nad nimi sedieť, rozmýšľať, skrátka tvoriť. Špaček potom text zoškrtáva a prejav dostanú do rúk ďalší pracovníci kancelárie. Po tom, čo prejav absolvuje kolobeh, zvádza Špaček s Havlom súboj. Český prezident však rozumné argumenty akceptuje. Uvedomuje si svoju rolu štátnika, ktorý musí k svojim vyhláseniam pristupovať zodpovedne.
Aj predseda českej Poslaneckej snemovne Václav Klaus by asi potreboval podobného pána Špačka, inak by sa mu nemohlo stať, že svojimi vyhláseniami na pravidelnom stretnutí šéfov národných parlamentov kandidátskych krajín s predsedníčkou Európskeho parlamentu spôsobí škandál. Klaus sa vyslovil proti ďalšej integrácii európskeho kontinentu a za posilnenie medzivládneho modelu fungovania EÚ. Budúca medzivládna konferencia by podľa neho mala zastaviť "plazivé tiché zjednocovanie" Európy. Nikto nechce brať V. Klausovi právo na názor ani na kritiku. Jeho vyhlásenia sa však nestotožňujú s integračnými ambíciami ČR, ani jeho poslaním na tejto konferencii. Šok či škandál asi nie je najlepším spôsobom ako vstúpiť do EÚ, čo bez debaty ČR chce. Do Bruselu totiž Klaus nešiel ako súkromná osoba či predseda ODS.
Na druhej strane, Ladislav Špaček by po odchode od Havla mohol mať o prácu postarané...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 02:16