StoryEditor

Kamil Boros: Čo sa stane s Gréckom? Toto sú scenáre

06.07.2015, 00:00

Gréci rozhodli v referende nie a teda vláda dostala mandát na odmietanie ďalších škrtov, a tento mandát je ešte väčší, ako dostali vo voľbách. Vejár ďalších scenárov sa nám teda výrazne zúžil.


Zdroj: Reuters

Tým prvým scenárom je, že ustúpia veritelia. Syriza má jednoznačný mandát a ustupovať už nebude. Vyjadrenia veriteľov boli v posledných dňoch veľmi trvdé, takže zatiaľ to nevyzerá príliš reálne, navyše ani vývoj na trhoch zatiaľ netlačil na to, aby sa našlo nejaké riešenie, čiže ani z tejto strany topánka netlačí. Dohodu úplne nevylučujem, možno dostanú veritelia rozum, a uvedomia si, že Brusel by mal viac počúvať voličov, alebo sa skutočne môže stať, že periférne dlhopisy skolabujú, vidím to ale ako menej pravdepodobný scenár.

Druhá, podľa mňa pravdepodobnejšia možnosť, je že nikto neustúpi. V tom prípade zostanú grécke banky zatvorené. Grécka vláda zrejme nebude spočiatku chcieť vystúpiť z eurozóny, a tak sa do niekoľkých dní/týždňov naštartuje paralelný obeh. Ten začne buď vtedy, keď dôjde bankám úplne hotovosť (teda nebude čo vyberať), alebo keď dôjdu eurá gréckej vláde a nebude mať čím platiť platy a dôchodky. Tá udalosť, ktorá nastane skôr, by mala byť spúšťačom pre zavedenie paralelného obehu (myslím si, že skôr dôjdu bankám eurá).

Tento paralelný obeh by mohol prebiehať tak, že grécka vláda začne vyplácať svoje záväzky v nových dlhopisoch (prípadne nejakým spôsobom zariadi, aby v nich banky vyplácali vklady pre tých, ktorí o to budú mať záujem). Aby vláda zabezpečila aspoň akú/takú akceptáciu tohto nového platidla, tak ho musí príjmať pri platbe daní a verejných služieb.

Podľa mňa ale ostane možnosť výberu z bánk výrazne obmedzená a takisto aj konvertilbila meny, a preto bude podľa mňa tlak na GrExit, ktorý by síce znamenal reálne znehodnotenie zvyšných vkladov v bankách, ale aspoň by k tým peniazom mali klienti prístup a takisto aj lepšiu konvertibilitu. Čiže pokiaľ nebudú nové rokovania s veriteľmi viesť nikam, tak sa jedného dňa Gréci rozhodnú zaviesť si trvalú vlastnú menu. Vyhodiť ich z eurozóny, pokiaľ viem, môcť nebudú, takže to budú musieť urobiť sami. Určite to bude lepšie, ako paralelná mena, lebo potom sa aspoň bude môcť Grécko po určitej normalizácii zúčastňovať cezhraničného toku tovarov/služieb a peňazí.

01 - Modified: 2007-07-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Barometer
01 - Modified: 2024-09-12 16:11:28 - Feat.: - Title: Euro mierne posilňuje, šéfka ECB zmiernila vyhliadky na októbrové zníženie úrokov 02 - Modified: 2024-09-09 11:33:01 - Feat.: - Title: Prečo dolár a americké akcie strácajú lesk 03 - Modified: 2024-09-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Rekordne silná libra Slovákom predraží anglický futbal. Pre top odvetvie ekonomiky však ide o pozitívnu správu 04 - Modified: 2024-08-22 11:19:11 - Feat.: - Title: Z trónu ho nezhodil ani mohutný otras. Prečo dolár aj tak vládne a poráža euro? 05 - Modified: 2024-08-20 12:03:36 - Feat.: - Title: Euro na osemmesačnom maxime
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 13:20