StoryEditor

Čínsky drak priletel na záchranu Európy

31.05.2010, 00:00
Horúcu kašu na finančných trhoch, ktoré pochybujú o udržateľnej budúcnosti Eurozóny schladilo až vyjadrenie čínskej centrálnej banky.

V priebehu tohto 21. obchodného týždňa to na finančných trhoch vyzerá na všeobecný zmätok. Dolár voči euru opätovne otestoval 4-ročné maximum, keď z pondelkovej otváracej úrovne 1,2545 EURUSD do štvrtka posilnil na 1,2152 EURUSD a prekonal tak minulotýždňové zatváracie dno na 1,2180 EURUSD.

Napriek tomu, že v priebehu utorka sa nemecké ministerstvo financií opätovne zaskvelo a potom, čo podľa navrhovaného zákona zakáže predaje nakrátko (naked short-selling) európskych dlhopisov, CDS-iek (poistiek na default štátu) a akcií najnovšie zakáže aj špekulatívne predaje eura a jeho derivátov.

Predaj eura a najmä derivátov na euro bude podľa názoru nemeckých zákonodarcov zakázaný. Táto forma intervencie našla na devízovom trhu len veľmi krátkodobú odozvu a hneď na druhý deň po tejto správe sa euro začalo opätovne oslabovať.

Od začiatku mája sa vplyvom narastajúcej neistoty zo schopnosti Grécka splácať svoje dlhy euro voči americkému doláru oslabilo o 9%. Nič na tom nezmenil hospodársky výhľad OECD, podľa ktorého sa katastrofálnom prepade v roku 2009 ocitnú priemyselne vyspelé krajiny sveta opäť v raste.

Najlepšie na tom podľa OECD budú USA, ktorých hospodársky rast dosiahne +3,2%. Krajiny Eurozóny dosiahnu v roku 2010 rast HDP na úrovni 1,2%, pričom Nemecko porastie o 1,7% a Francúzsko o 1,9%. Správa OECD predpovedá svetu všeobecné hospodárske zotavenie, ktoré sa premietne nielen do intenzifikácie svetového obchodu, ale aj spotreby a investícií. Pomerne silný hospodársky rast OECD predpovedá krajinám strednej a východnej Európy, pričom rast HDP by mal dosiahnuť v tomto roku na  Slovensku +3,6%, v Poľsku +3,1% v Čechách +2,0% a v Maďarku +1,2%. 

Krajiny strednej a východnej Európy s výnimkou Poľska zaznamenali v priebehu hospodárskej recesie roku 2009 prudký prepad, keď exportne orientované ekonomiky napriek oslabeniu vlastných mien nedokázali malou domácou spotrebou kompenzovať prepad zahraničného dopytu. Na Slovensku prepad HDP navyše umocnila skutočnosť, že fixácia kurzu koruny voči euru cenovo výrazne znevýhodnila export i všeobecnú turistickú atraktivitu krajiny. Meny krajín strednej a východnej Európy sú podobne sú v situácii vrcholiacej dlhovej krízy taktiež pod tlakom.

Pre finančné trhy je samotné euro veľkým otáznikom a skôr sa ho chcú zbaviť ako ho nakupovať, zbaviť sa tiež chcú aj mien rozvíjajúcich sa krajín, čo na nelikvidnom trhu znamenalo prudké oslabenie českej koruny, poľského zlotého a maďarského forintu. Hoci stredoeurópske meny reagovali na správu OECD o zlepšenom ekonomickom výhľade pozitívne, dominantnú rolu zohral čínsky drak.

Nie nadarmo sa cestovné turné americkej generality na čele s ministerkou zahraničných vecí, ministrom financií a guvernérom americkej centrálnej banky,  začalo v Číne. Horúcu kašu na finančných trhoch, ktoré pochybujú o udržateľnej budúcnosti Eurozóny schladilo až vyjadrenie čínskej centrálnej banky, ktorá potvrdila, že pokračuje v politike diverzifikácie svojich devízových rezerv a Eurozónu napriek problémom v Grécku i naďalej považuje za hlavný objekt svojho záujmu.

Len pripomeniem, že čínsky drak má v rukách najväčšiu časť amerického dlhu, keď z v devízových rezervách drží až 23% celkového dlhu USA.  Je to až čínska centrálna banka, ktorá upokojuje medzinárodné finančné trhy. Nie verbálne intervencie európskych vlád, či deklarácie o naoko masívnom šetrení, ktoré upokoja situáciu.

Podobné vyhlásenie poskytne aj Kuwaitská centrálna banka, ktorá tak reaguje na špekulácie médií, že sa v čase európskej dlhovej krízy odkláňa od nákupov dlhopisov krajín Eurozóny. 

Neistotu na trhoch v strednej Európe upokojuje až koncomesačná stabilizácia kurzu eura a správa o tom, že post guvernéra poľskej centrálnej banky prevezme po tragicky zosnulom Skrzypekovi Marek Belka. Ten Marek Belka, ktorý bol predsedom poľskej byrokratickej vlády, či viacnásobným ministroch vo farbách reformovaných komunistov.

Na trhoch si však vydobyl neutrálnu až mierne pozitívnu reputáciu, keď v poslednom období hájil farby Medzinárodného menového fondu, ako riaditeľ jej Európskeho direktoriátu. Očakáva sa, že  Marek Belka by pomohol zlepšiť komunikáciu medzi ministerstvom financií a centrálnou bankou a zároveň tlmiť tlaky v bankovej rade plnej nominantov súčasnej vládnej Liberálnej platformy.

Mario Blaščák

člen predstavenstva OXYS CAPITAL

 

01 - Modified: 2005-02-03 07:41:28 - Feat.: 0 - Title: Zlaté časy obchodovania s derivátmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:23