StoryEditor

Ján Mikolaj: Učme ľudí hodnotám. A vlastenectvu

28.05.2010, 00:00

Výchova a vzdelávanie našich detí je najzodpovednejšia a najvznešenejšia úloha spoločnosti. Len na kvalitnom vzdelávaní môže byť postavená prosperita a úspechy národa. Našu mládež nesmie ovplyvňovať gýč, hierarchia hodnôt nesmie byť ovplyvňovaná bulvárom a násilím. Ako by obstáli naši mladí ľudia bez poznania a úcty k národným a kresťanským tradíciám, bez poznania súvislostí vývoja nášho národa a národností žijúcich na území Slovenska, bez poznania vlastných dejín? Je veľmi dôležité, aby sme podporovali výučbu vlastenectva, aby sme ju vedeli žiakom ponúknuť modernými formami a metódami.
Máloktoré povolanie je také náročné na kvality človeka, akým je povolanie učiteľa. Z dôvodu zvyšovania kvality úrovne vzdelávania je nevyhnutné podporovať vytváranie zdravého konkurenčného prostredia na školách.

Základnou úlohou vo vysokom školstve je premena masovosti a priemernosti na kvalitu. Prioritou je podpora vysokých škôl so špičkovou vedou a vzdelávaním. Toto je možné dosiahnuť ďalšou podporou financovania výkonov vysokých škôl v oblasti výskumu i vývoja popri ďalšom rozširovaní verejnej súťaže medzi vysokými školami o finančné prostriedky v rámci grantových schém z domácich i zahraničných zdrojov. Rozširovanie ponuky vzdelávacích príležitostí na vysokých školách treba nahradiť zvýšením kvality už poskytovaných študijných programov. Súčasťou kvalitného vzdelávania by sa mala stať aj mobilita učiteľov a študentov na vysoké školy v zahraničí. Systém odmeňovania vysokoškolských učiteľov sa musí upraviť tak, aby vysokoškolský učiteľ bol odmeňovaný najmä v závislosti od kvality svojej výskumnej a vzdelávacej činnosti, nie podľa trvania pracovného pomeru.

Vzhľadom na to, že Slovensko je malá krajina a nemôže si dovoliť celoplošne podporovať výskum a vývoj vo všetkých odboroch vedy a techniky, je potrebné stanoviť vecné priority. Rozhodne by tieto priority mali zohľadňovať slovenské tradície a špecifiká národného kultúrneho vývoja. Slovensko má na rozdiel od iných krajín jednu obrovskú výhodu, a to, že stále najväčší počet výskumníkov pôsobí v oblasti prírodných a technických vied. Táto výhoda by mala byť plne využitá pri stanovovaní vecných priorít.
Ján Mikolaj
podpredseda vlády a minister školstva SR (SNS)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 17:16