StoryEditor

Kľučky po maďarsky (komentár)

07.06.2010, 12:00
Štvrtok 3. júna bol ten deň, kedy sa na okruhu celosvetových informačných agentúr objavila správa o tom, že podpredseda maďarskej vládnej strany Fidesz Lajos Kosa označil stav verejných financií na pokraji bankrotu v gréckom štýle.

Novo formovaná vláda sa oficiálne v úrade nestihla ani poriadne ohriať a už bubnuje na poplach. Socialisti z bývalej maďarskej vlády vraj klamali a v rozpočte zanechali nášľapné míny, ktoré súčasným vládcom Maďarska neumožnia dodržať medzinárodné záväzky a znížiť deficit verejných financií na plánovanú úroveň 3,8% HDP.

Deficit v tomto roku skôr dosiahne úrovne 7,0%-7,5% HDP. Výšku deficitu verejných financií musí maďarská vláda konzultovať s Medzinárodným menovým fondom, Svetovou bankou a Európskou komisiou. Začiatkom novembra 2008 totiž Maďarsko ako jedna z prvých krajín v Európe dostala záchranný balík úverových prostriedkov v objeme 20 miliárd eur práve od týchto veriteľov.

Rozpočtové šafárenie na muške

Teraz je teda v pozícii, kedy sa jeho rozpočtovému šafáreniu budú na prsty pozerať medzinárodní experti a kedy bude musieť vyvinúť maximum pre dodržanie zmluvných podmienok. O tom, že jedna vec je sľubovať voličom nižšie dane a druhá vec je tento plán realizovať, som už písal v komentári koncom apríla (čítajte viac: Orbi et Urbi) .    

V čase vrcholiacej dlhovej krízy v Európe, kedy dlhom zaťaženým krajinám južnej Európy padajú ratingy ako jesenné lístie zo stromov a ich neschopnosť splácať svoje dlhy vyvoláva vlnu nevôle nielen u ostatných európanov, ale aj časti ich politickej reprezentácie, sa naplno ukazuje inštitucionálna nedokonalosť Európskej únie. Splatnosť májovej emisie gréckeho dlhu sa podarilo sanovať na spoločný účet všetkých krajín Eurozóny a MMF až na poslednú chvíľu.

Partia amatérskych hazardérov

Dlhová kríza je v epicentre pozornosti finančných trhoch a dozvuky krízovej záchrany Grécka ešte nestihli odoznieť, keď sa objaví práve takýto komentár z dielne vládnych predstaviteľov Fideszu. Človeku sa ani nechce veriť, čo je to za partia amatérskych hazardérov, ktorí sú kvôli svojim politickým ambíciám a presadzovaniu svojej politickej agendy schopní dať do stávky čerstvo nadobudnutú dôveru finančných trhov.

Veď len v utorok 1. júna vydala maďarská centrálna banka novú makroekonomickú prognózu, podľa ktorej bude hospodárske oživenie maďarskej ekonomiky silnejšie ako pôvodné očakávania a maďarská ekonomika opäť mierne porastie pričom výšku deficitu verejných financií centrálna banka odhadla na 4,5% HDP v roku 2010 a 3,9% HDP v roku 2011.    

Mediálna kľučka vystrašila trhy

Náhla mediálna kľučka maďarských predstaviteľov však preklapila mnohých a najmä vyľakala zahraničných investorov, ktorých nervy sú zo situácie v Európe už aj tak napnuté na prasknutie. Ešte v ten istý deň sa s výhradami ozval Manuel Barosso, šéf Európskej komisie, ktorý pripomenul, že v časoch naliehavej potreby konsolidácie verejných financií neexistujú rozpočtové úľavy pre nikoho. Maďarsko v tomto nebude výnimkou.

Ak si Viktor Orbán a jeho ľudia mysleli, že si týmto vyjadrením pripravia pôdu na vyjednávanie ohľadom potenciálneho znižovanie daní, mierili na medveďa ale trafili vlastnú nohu. Nielenže sa im hodnota forintu za dva dni oslabila o 5,7%, ale na reči o potenciálnom ďalšom krachu v srdci európy doplatilo aj euro, ktorého hodnota v závere týždňa klesla na ďalšie zo série 4-ročných miním.

V Maďarsku, ktorého dve tretiny obyvateľstva spláca úvery v cudzích menách,  môže byť razantné znehodnotenie meny veľkým problémom. Vôbec nie problémov vlády, ale problémom konkrétnych ľudí, ktorí pôžičky splácajú.    

Vypovedané sa už nedá vrátiť späť

Napriek tomu, že aj predstavitelia Európy aj predstavitelia Maďarska sa cez víkend snažili upokojiť situáciu a predošlé vyjadrenia označili za „prehnané“, to nápravu dôvery na finančných trhoch len tak jednoducho neprinesie. Maďarsko sľúbilo plán nápravy verejných financií, s ktorým má príjsť ešte v pondelok 7. júna.

Finančné trhy budú pozorne sledovať a analyzovať maďarské plány ale tentokrát už len o vyhlásenie plánu nepôjde. Plán bude musieť byť dôveryhodný a rýchlo po jeho ohlásení musia nasledovať konkrétne kroky k jeho naplneniu. Inak to nepôjde.

Zoltán Gera vo Fulhame v tomto roku exceloval. Jeho kľučky poplietli hlavu futbalovým obrancom polovice Európy. Kľučky maďarských politikov nielen pletú hlavu polovici Európy, ale vyzerá to tak, že ich výsledkom môže byť vlastný gól.

 Mario Blaščák

člen predstavenstva OXYS CAPITAL

 

01 - Modified: 2005-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Životné minimum sa v Česku výrazne zníži: zo súčasných 4 300 Kč na 2 870 Kč 02 - Modified: 2005-02-04 05:31:59 - Feat.: 0 - Title: AVIZA 03 - Modified: 2005-02-04 05:38:02 - Feat.: 0 - Title: Rezort financií vyháňa z daní politiku 04 - Modified: 2005-02-04 05:46:57 - Feat.: 0 - Title: Dánsko príkladom v dôchodkovom systéme 05 - Modified: 2005-02-04 05:49:29 - Feat.: 0 - Title: Milsy investovala sto miliónov do Mozzarelly 06 - Modified: 2005-02-04 05:50:22 - Feat.: 0 - Title: Čínska konkurencia na trhu telekomunikácií 07 - Modified: 2005-02-04 06:03:00 - Feat.: 0 - Title: Hokej: Vo švédskej elitserien štyri slovenské góly a dve asistencia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 08:20