StoryEditor

Liberalizmus len na papieri

09.12.2007, 23:00

Ad Obraz nepriateľa v ekonomike, HN 6. 12. 2007

Je veľmi ťažké diskutovať na odbornej úrovni, ak sú na jednej strane reálne skúsenosti z podnikateľskej praxe a na druhej strane len teoretické skúsenosti zo samoštúdia.
Úlohou Klubu 500 nie je suplovať činnosť ministerstiev, prípadne investigatívnych novinárov, úlohou Klubu 500 je svojou činnosťou aktívne vplývať na zlepšovanie podnikateľského prostredia. Klub 500 vo svojich stanoviskách hodnotí kroky a opatrenia, ktoré majú vplyv na podnikateľské prostredie na Slovensku. To isté platí aj pre oblasť energetiky. Klub 500 už od roku 2002, v ktorom boli prijaté prvé rozhodnutia Úradu pre reguláciu sieťových odvetví, kritizoval príliš vysokú mieru zisku, ktorá je pri energetických monopoloch nastavená a paradoxne nikde nie je jasne definovaná. Naša kritika smerovala aj do oblasti výšky poplatkov za distribúciu a systémové služby, kde Klub 500 pripravil na tlačovej besede osobitné porovnanie tejto výšky v rámci Európy a z ktorej vyplynulo, že Slovensko má tieto poplatky najvyššie -- ale na to zrejme autor článku pozabudol.
Členovia Klubu 500 nepodnikajú len na Slovensku, ale aj v iných krajinách EÚ a mimo EÚ. Ako vlastníci podnikov pri porovnávaní úrovne nákladov v jednotlivých krajinách sa oprávnene pýtajú, prečo cena elektriny na Slovensku patrí k najvyšším. Pýtame sa, prečo sa nechráni priemyselný odberateľ tak, ako obyvateľstvo. Je nám úplne jasné, že regulácia cien komodity sa v EÚ využíva len vo výnimočných prípadoch, ktoré povoľujú EÚ smernice (keď existuje odôvodnené podozrenie zo zneužívania dominantného postavenia). Práve tento inštitút využili v susednom Česku pri regulácii ceny plynu pre veľkoodberateľov. Ale to zrejme autor vo svojom názore opomenul. Alebo to spravil zámerne? A aby sme išli trochu ďalej, tak v USA v tomto roku preverovali viac než 2 000 obchodov s plynom na komoditnej burze. Nadobudli presvedčenie, že ceny boli monopolným dodávateľom na burze umelo manipulované, čoho dôsledkom je, že v Kongrese sa hovorí o regulácii koncových cien plynu pre všetkých odberateľov.
Ale napriek tomu všetkému neberieme pánovi Bačišinovi právo na jeho názor.

Tibor Gregor, výkonný riaditeľ, Klub 500

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 11:24