StoryEditor

Ukrajinské skupiny súperia o kontrolu nad ropovodom

30.06.2009, 00:00

Firmu Ukrtransnafta obsadila minulý týždeň skupina ozbrojených mužov. Velil im Alexander Lazorko, ktorého 3. júna 2009 uvoľnili z funkcie zástupcu predsedu predstavenstva. Pripomeňme si, že firma Ukrtransnafta prevádzkuje ropovody Družba a Odesa -- Brody na území Ukrajiny. Minulý rok bola zisková. Je dcérskou spoločnosťou firmy Naftogaz Ukrajiny, ktorá je na hrane bankrotu. K problémom s plynom sa pridali problémy s ropovodom. Konflikt vo firme sa začal začiatkom tohto roku, keď do firmy prišiel Alexander Lazorko z rafinérskeho podniku Galičina v meste Drogobyč. Rafinéria Galičina patrí do finančno-priemyselnej skupiny Privat, ktorá kontroluje rovnomennú banku. Skupinu kontrolujú Igor Komojlovský, Gennadij Boguľubov a Alexej Martynov. Skupina je známa tým, že kupuje všetko, čo sa hýbe, a používa na to, ako píšu ukrajinské médiá, neštandardné metódy.

Konflikt prepukol 3. júna 2009, keď Igor Kirjušin vyhodil z práce Alexandra Lazorko za údajné absentérstvo. Dozorná rada, v ktorej väčšinu majú zástupcovia firmy Naftogaz, 10. júna 2009 v tejto súvislosti začala analyzovať činnosť Igora Kirjušina a dočasne ho zbavila funkcie. Ten sa stal riaditeľom ešte v roku 2006, keď bol premiérom Viktor Janukovyč. Dnes už jeho mecenáš nemá vplyv na firmu Naftogaz Ukrajiny. Obchodný súd zrušil 12. júna 2009 rozhodnutie dozornej rady o odvolaní Igora Kirjušina z funkcií. Obe skupiny si na desať dní vydýchli a v riešení sporu sa rozhodli použiť silu. Sídlo firmy na Ulici Arťoma v Kyjeve obsadila skupina Alexandra Lazorka. Budovu dispečingu na Ulici Kutuzova v ukrajinskom hlavnom meste bránila skupina Igora Kirjušina. Prečo skupina Pivat použila silu? Odstránenie riaditeľa legálnym spôsobom je veľmi zdĺhavé. O niekoľko mesiacov sú na Ukraine voľby prezidenta. Zostávajúci čas je vhodné využiť na dobré obchody.

Povedzme si, kto je to skupina Privat. Skupina Privat minulý rok v júli iniciovala, aby ropovod Odesa -- Brody prepravoval ropu z prístavu Odesa do Európy. Dnes ropa tečie naopak, z Ruska cez Ukrajinu do Odesy. Obrátenie chodu ropovodu iniciovala firma Milbert, ktorá patrí do skupiny Privat, a to napriek tomu, že nemala žiaden kontrakt na prepravu ropy do Európy. Analytik miestnej firmy Brokerkreditservis Maxim Šejn predpokladá, že ak skupina Privat začne kontrolovať ukrajinský ropovod, môže to skomplikovať vzťahy s ruským operátorom ropovodu Družba, akciovou spoločnosťou Transnefť. Skupina mala už v minulom roku konflikt v spoločnom ukrajinsko-tatárskom, čítaj ukrajinsko-ruskom, podniku Ukrtatnefť, ktorého súčasťou je Kremenčugská rafinéria. Jeho manažérmi sa stali tiež osoby blízke skupine Privat. Po tomto konflikte objem prepravovanej ropy z Ruska cez Ukrajinu klesol o 40 %. Ak sa Alexander Lazorko presadí do funkcie, bude to znamenať, že vzťahy skupiny a premiérky Júlie Tymošenkovej sú na dobrej úrovni. Tým sa mu podarí dobudovať vlastné ropné impérium.

Skupina Privat okrem iného kontroluje firmu Ukrnefť, ktorá je dcérskou spoločnosťou Naftogaz Ukrajiny, 42 % akcií rafinérie Drogobyč, rafinériu Neftechimik Prikarpaťja a Ukratatnefť. Vďaka vlastnému manažérovi v ropovodnej firme budú mať aj kontrolu nad všetkými ukrajinskými ropnými terminálmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 11:25